„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Magyarország nem fogadja el az EU migrációs kvótáját

7/07/2023 16:08

| Szerző: Klubrádió

Magyarország nem fogja végrehajtani az EU migrációs döntéseit, nem fogadják a kötelező kvótát – jelentette ki a magyar miniszterelnök a magyar-osztrák-szerb migrációs csúcstalálkozón Bécsben. 

Orbán Viktor szerint egy hatékony magyar modellt, egy nyilvánvalóan nem működő új európai modellre kéne felváltani. Magyarország meg fogja találni a jogi és politikai módját annak, hogy a brüsszeli döntéseket nem hajtsák végre.

Szerinte Magyarország különleges helyzetben van, keleti szomszédjában Ukrajnában háború van, a déli határokon keresztül pedig a legforgalmasabb migránsútvonal helyezkedik el. Orbán a magyar modellt állította példának: senki sem léphet be az ország területére amíg az általa leadott menekültügyi kérelmet el nem bírálták. Szerinte ezt kellene átvennie Európa összes országának. 

Újságírói kérdésekre válaszolva arról beszélt, hogy Svédország NATO-csatlakozásáról a magyar kormány már döntött, támogatja azt, a magyar parlament azonban még nem ratifikálta ezt a döntést. Magyarország kapcsolatban áll a NATO főtitkárával és a Törökországgal is, ha úgy látják, hogy "tennivaló van", akkor cselekedni fognak.

Magyar-szerb-osztrák migrációs csúcs Bécsben
 
Magyar-szerb-osztrák migrációs csúcs Bécsben
 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Karl Nehammer osztrák kancellár (j) fogadja Orbán Viktor kormányfőt a bécsi kancellári hivatalnál a magyar-szerb-osztrák migrációs csúcs előtt 2023. július 7-én.
 Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

(Via 444)