„Zajlik
A lényeg

Orbán: Támogatjuk az Oroszországgal szembeni szankciókat

26/02/2022 16:18

| Szerző: Klubrádió

"Magyarország világossá tette, hogy minden szankciót támogatunk, tehát semmit nem fogunk blokkolni, tehát amiben az Európai Unió miniszterelnökei meg tudnak állapodni, azt elfogadjuk és támogatjuk" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök határszemléjét követően.

Bár korábban Németország mellett Magyarország sem járult hozzá, hogy lekapcsolják Oroszországot a nemzetközi SWIFT pénzügyi rendszerről, az ukrán-magyar határszemléjét követően Orbán Viktor arról beszélt, hogy semmilyen szankciót nem fog blokkolni Magyarország.

A Reuters a Telexnek is elküldött beszámolója szerint Orbán azt mondta, "Magyarország világossá tette, hogy minden szankciót támogatunk, tehát semmit nem fogunk blokkolni, tehát amiben az Európai Unió miniszterelnökei meg tudnak állapodni, azt elfogadjuk és támogatjuk" – mondta angolul újságíróknak. "Itt az ideje az összefogásnak, ez egy háború", és a békére való törekvés a legfontosabb a miniszterelnök szerint.

Orosz hadművelet - Orbán Viktor a beregsurányi határállomá
Beregsurány, 2022. február 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a beregsurányi magyar-ukrán határállomáson 2022. február 26-án. Orbán Viktor előzőleg határszemlét tartott Hajdúhadházon.
 Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI
 

Korábban Volomidir Zelenszkij ukrán elnök reményét fejezte ki, hogy Magyarország és Németország nem gátolja tovább Oroszország lekapcsolását a SWIFT-ről.

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke pénteken azt mondta, szerinte nem igaziak a szankciók úgy, hogy az Európai Tanácsban péntekre virradó éjjel nem sikerült igazán kemény szankciókról dönteni, és voltak országok, amelyek vonakodtak az igazán kemény fellépésről.