„Zajlik
A lényeg

Örmény kormányfő: Nincs értelme az orosz bázisoknak az országban

26/10/2023 08:30

| Szerző: Kubrádió

Oroszország két támaszpontot és egy légibázist tart fenn Örményország területén. Mivel azonban Hegyi-Karabah így is azeri kézre került, Nikol Pasinján örmény miniszterelnök nem látja értelmét ezeknek.

"Örményország nem lát előnyt abban, hogy megtartsa az orosz katonai támaszpontokat területén, miután Azerbajdzsán visszaszerezte a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahot" – jelentette ki Nikol Pasinján örmény miniszterelnök a Wall Street Journalnak adott interjúban.

A hvg.hu összefoglalója szerint a többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a felek közötti, mintegy 30 évvel ezelőtti első háború után a nemzetközileg el nem ismert Hegyi-karabahi Köztársaság ellenőrzése alá került. Azerbajdzsán 2020 őszén a terület egy részét visszafoglalta, majd idén szeptemberben indított sikeres villámoffenzívája nyomán végleg térdre kényszerítette a szakadárokat.

"Ezek a történések lényegében arra a döntésre unszoltak minket, hogy a biztonsági szférában több lábra kell helyeznünk kapcsolatainkat, és most épp ezt próbáljuk tenni" – hangoztatta Pasinján.

Oroszország két támaszpontot és egy légibázist tart fenn Örményország területén. Moszkva sokáig az örmény biztonság szavatolójának tartotta magát az ingatag dél-kaukázusi régióban, ahol számos olaj- és gázvezeték halad keresztül.