„Támogassa

Orvosi Kamara: Nagy a baj, azonnal szigorítani kell a boltok működését is

22/03/2021 19:51

| Szerző: Klubrádió

Rendkívül súlyos és egyre súlyosbodó állapotokat leíró, a járványhelyzet további teendőire figyelmeztető közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara.

A Magyar Orvosi kamara elnöksége azt írta, a COVID-19 betegség minden eddiginél erősebben támad. A baj nagy, és ha nem vigyázunk, még nagyobb lesz. A népességarányos halálozási mutatókban napok óta elsők vagyunk a világon, a kórházi osztályok túlnyomó része már COVID-osztály, az intenzív osztályok sokszoros terhelés alatt vannak, a műtők leálltak, az ott lévő lélegeztetőgépeken is már COVID-betegek küzdenek az életükért. A vezényelhető egészségügyi dolgozók elfogytak, a kórházak önkénteseket keresnek a kórházi munka segítésére.

Koronavírus - Ápolónő éjszakai műszakban a fővárosi Szen
 
 Archív/MTI/Balogh Zoltán
 
 

A szakmai testület szerint a járvány legyőzése, az ország kinyitása, a negyedik hullám megelőzése az oltási program gyors, eredményes végrehajtásán múlik. Ebben kifejezetten jól állunk, de az, hogy most, a harmadik hullám csúcsán hányan kerülnek kórházba, hány honfitársunkat veszítjük el, az a korlátozó intézkedéseken és a lakosság önfegyelmén, szabálykövetésén múlik. Ezért egyszerre kell erőltetett menetben folytatni az oltási programot és erősíteni a személyes védekezést, távolságtartást, kapcsolat-minimalizálást.

A helyzet rendkívül súlyos, ezért a Magyar Orvosi Kamara elnöksége mindenkitől azt kéri, hogy csak rendkívül indokolt esetben mozduljon ki otthonról. Arra is kérik az emberektől, hogy tervezzék meg a bevásárlást, lehetőség szerint hetente maximum egy alkalommal menjenek boltba, és ne a barkácsáruház legyen az új pláza, ahol közösségi életet élnek. Aki teheti, mellőzze a tömegközlekedési eszközöket, ne látogassa szeretteit, ne menjen a közkedvelt parkokba, kirándulóhelyekre, halassza utazásait, és idén maradjon el a húsvéti rokonlátogatás, locsolkodás is.

A döntéshozókat pedig arra kérik, hogy azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát, tiltsák meg közterületen három főnél nagyobb beszélgető csoportok kialakulását és rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását.