„1%
A lényeg

Paks II.: Az új reaktorok engedélyezés alatt

16/11/2021 19:45

| Szerző: Klubrádió

A reaktortartályokat Oroszországban gyártják, mintegy 36 hónap alatt. Az erőmű létesítési engedélye azonban még továbbra sincs meg, ott ugyanis hiánypótlást kért az OAH. Így az is kérdés, megadják-e egyáltalán a reaktorokra a gyártási engedélyt.

Benyújtotta a két új atomerőművi blokk reaktortartályainak gyártási engedélykérelmét a Paks II. Zrt. az Országos Atomenergia Hivatalnak - tájékoztatta Süli János, a két új atomerőművi blokk létesítéséért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságában történt meghallgatása után az MTI-t.

Süli János arról tájékoztatott, hogy a VVER-1200-as reaktortartályokat az oroszországi Volgodonszkban fogják legyártani, várhatóan mintegy 36 hónapos munka eredményeként, orosz és magyar szakemberek folyamatos kontrollja mellett.

A bizottsági meghallgatáson a miniszter beszámolt arról is, hogy a Paks II. Atomerőmű felvonulási területén, több helyszínen párhuzamosan zajlik a munka: öt komplexumban 18 épület vagy építmény létesítése halad folyamatosan. Épül a betonüzem, az acél- és betonacél-szerelő üzem komplexuma, több igazgatási és kiszolgáló épület, a korróziógátló munkálatok komplexuma és egy fővállalkozói raktár. A leendő blokkok területén már zajlik a terület-előkészítés, a projekt érvényes építési engedéllyel rendelkezik a résfal- és a talajmegerősítés-tesztek munkálataira, illetve a mínusz öt méteres szint feletti talaj kiemelésére. Emellett nyáron elkészült az Erőmű-beruházási Központ, ahová szeptemberben be is költöztek a Paks II. Zrt. munkatársai - tette hozzá.

Az erőmű létesítési engedélye azonban még továbbra sincs meg, ott ugyanis hiánypótlást kért az OAH. Így az is kérdés, megadják-e egyáltalán a reaktorokra a gyártási engedélyt – ezt már a 444 tette hozzá.