„Klubrádió

Parragh László két évre felfüggesztené az iparűzési adót

17/11/2020 12:32

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke állítása sezrint a kkv-k megsegítésére függesztené fel az iparűzési adót, de egyúttal azt is javasolja, hogy a kormány az önkormányzatok által szedett egyéb adóit fagyassza be, nehogy máshonnan kompenzálják a kieső összeget. Ez viszont akkora kiesést okozhat, hogy Karácsony Gergely szerint másnapra Budapesten leállna a tömegközlekedés. Székesfehérvár fideszes polgármesterének, Cser-Palkovics Andrásnak sem tetszik az ötlet.

Két évre elengedné az iparűzési adót a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a teljes mikro-, kis- és középvállalkozói szektor számára. Az intézmény elnökének, Parragh Lászlónak javaslata az idei és a jövő évre szól. A Magyar Nemzetnek azt mondta, szeretné, ha a kormány befagyasztaná a többi önkormányzati adót, nehogy a települések azokkal pótolják a kieső bevételeket.

Parragh állítása szerint a javaslat célja, hogy az iparűzési adóból származó bevétel kiesését az önkormányzatok ne az egyéb adónemek emelésével pótolják, ezzel is garantálva, hogy valóban mérséklődjenek a kis- és középvállalatok terhei.

A miniszterelnöknek korábban tett kamarai javaslatokat Orbán Viktor meredeknek nevezte, de szerinte szükség lehet csökkentésre.

KKV Stratégia Konferencia Budapesten
 
Parragh László Fotó: MTI/Illyés Tibor
 

Karácsony Gergely főpolgármester szerint az iparűzési adóbevétel elapadása azonnal csődbe vinné Budapestet, és egy nap alatt leállna BKV.

A főváros bevételeinek jelentős részétől esne el az iparűzési adóval és a többi adónem befagyasztása ellehetetleníti azt is, hogy legalább valamelyest kompenzálni tudjon a főváros.

A főpolgármester korábban a Klubrádiónak azt mondta, „rendkívül káros” felvetést fogalmazott meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László arról, hogy az iparűzési adó beszedését egy évre függessze fel az állam; ez „viccnek is durva lenne”. Szerinte, ha ez a javaslat megvalósul úgy, hogy a kormány nem pótolja az iparűzési adóból kieső pénzeket, akkor „a főváros másnap csődbe megy”, nem járnak a buszok, nem lesz semmi. Karácsony Gergely nagyon reméli, hogy ezzel az ötlettel senki nem számol komolyan.

Szerinte a koronavírus okozta válság és a kormányzati elvonások 69 milliárd forintnyi lyukat ütöttek a főváros költségvetésén, ez 25 százalékos kiesést jelent. A központi költségvetés eközben 7 százalékot veszít, tehát ha működne a szolidaritás, akkor annak kellene segítenie, aki kevésbé van bajban, és ez most a magyar állam. Ehhez képest a főváros ellenében próbál könnyíteni a saját problémáin a kormány – vélekedett.

Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András is nemtetszését fejezte ki Parragh ötletével kapcsolatban.

„Ha röviden szeretnék válaszolni Elnök Úrnak: kérem, hagyja már békén a vállalkozások környezetét és a munkavállalóik életminőségét biztosító településeket!”

Majd így folytatta: „Ha kicsit hosszabban: értékelhető a szándék, hogy könnyítsenek a vállalkozások terhein, az pedig biztos, hogy a cégek terheit semmilyen iparűzési adóemeléssel nem szabad növelni a jelenlegi helyzetben. A Kamara és Parragh úr azonban porcelánbolti elefántként szeretné letarolni az önkormányzati szektort, az iparűzési adó felfüggesztésének javaslata teljesen ellehetetlenítené a településeket és óriási károkat okozna mindazoknak, akik számára az önkormányzatok munkája a létminőség fontos része, tehát gyakorlatilag az összes magyar polgárnak, de a fehérváriaknak biztosan” – idézte a politikust a 444.