„Zajlik
A lényeg

Pert vesztett a Pécsi Stop Orbán Viktorral szemben

16/10/2024 18:10

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A Kúria megsemmisítette az első- és másodfokú ítéletet annak a sajtópernek a felülvizsgálati tárgyalásán, amely az osztrák Spar vezérigazgatójának nyilatkozata miatt indult. A lap az Alkotmánybírósághoz fordul.

Megsemmisítette a Kúria a másodfokú bíróság a Pécsi Stop számára kedvező ítéleteit annak a sajtópernek a felülvizsgálati tárgyalásán, amit Orbán Viktor indított a lap ellen – számolt be a Media1.

A per tárgya az a cikk, amelyben a lap beszámolt az osztrák Spar vezérigazgatójának, Hans Reischnek egy osztrák élelmiszeripari szaklapnak tett nyilatkozatáról, miszerint a Spar Austria meg akarja védeni vagyonát Orbán Viktortól, aki már kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba.

A miniszterelnök minden a Reisch-nyilatkozatról beszámoló médiummal, köztük a Klubrádióval szemben is sajtóhelyreigazítási pert indított.

A Pécsi Stop esetében elsőfokon a Pécsi Törvényszék, másodfokon a Pécsi Ítélőtábla utasította el Orbán Viktor keresetét. 

Ezeket a döntéseket semmisítette most meg a Kúria, és helyreigazítás közzétételére kötelezte a lapot. Az indoklás szerint az átvétellel a Pécsi Stop is felelőssé vált Hans Reisch szavaiért, és mivel az interjúban szereplői állítások nem vélemény-, hanem tényállítások az újságnak bizonyítania kellett volna azok valóságtartalmát.

Litresits András, a Pécsi Stop jogi képviseletét ellátó ügyvédi iroda vezetője azt mondta a Média1-nek, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha pedig ott is Orbánnak adnának igazat, akkor az Emberi Jogok Európai Bírósága elé viszik az ügyet. Az ügyvéd szerint a Kúria ítéletéből kiindulva gyakorlatilag a magyar sajtó egészének működése ellehetetlenül, információkat kell elhallgatnia.

A Klubrádió esetében a legutóbbi, számunkra kedvező másodfokú ítéletben a Fővárosi Ítélőtábla úgy indokolt, hogy bár tényállítások is voltak a Spar vezérigazgatójának szavaiban, de mivel egy külföldi laptól átvett, közérdeklődésre számot tartó, közszereplőt érintő sajtószemléről volt szó, a médiaszolgáltató dolga mindössze az volt, hogy az elhangzottakról korrekten tudósítson, a sajtószabadsághoz fűződő joguk és kötelességük volt ezt megtenni.

A Kúria szerdai döntése után kérdéses, a többi médium esetében is átfordulhat-e az ítélet.