„Klubrádió
A lényeg

Pikó: Kényszeríteni kell a Fideszt, hogy ne uszítson

24/08/2021 18:07

| Szerző: Klubrádió/szg

Pikó András józsefvárosi polgármester szerint rá kell kényszeríteni a Fideszt, hogy ne beszéljen uszító módon az olyan bonyolult problémákról, mint a szegénység, a hajléktalanság, a dizájnerdrog-használat vagy az utcára került pszichés betegek helyzete. Szerinte ha ezen a beszédmódon nem változtat a kormány, marad a hideg polgárháború.

2021. augusztus 24. Megbeszéljük - részlet 21.08.24. Pikó András
14:55
00:00

Pikó András józsefvárosi polgármester (a Klubrádió volt műsorvezetője) az Index portálon írt cikket, amelyet azzal kezdett: az ott megjelent cikksorozat „a fővárosi forgalmi csomópontokon és közterületeken uralkodó áldatlan állapotokról” megteremti a lehetőséget, hogy végre hazug politikai keretezések nélkül tudjunk beszélni az országot és különösen a fővárost sújtó szociális válság következményeiről és azok enyhítéséről. 

A Megbeszéljük adásában közölte: azért gondolta, hogy érdemes szélesebb keretek közé helyezni ezt a cikksorozatot, mert választási győzelme óta nap mint nap szembesül a karaktergyilkossággal. Először fideszes trasholdalak, aztán a fősodrú fideszes médiatermékek akarják azt elhihetni, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és az ő győzelme után egy csapásra felváltotta a rendet a rendetlenség, olyan kifejezéseket használnak, hogy „fekete-afrikai állapotok”, „armageddon”, „világvége”, és ezt időnként korábbi, a fideszes időkből származó képekkel illusztrálják. Illusztrálhatnák mostani képekkel is; a látható szegénységet mutatják, alkoholt fogyasztó hajléktalanokat, kábult dizájnerdrogosokat, pszichiátriát megjárt embereket (ebben az évtizedben nagyon sokan kerültek ki intézményekből, ők is az utcán kötöttek ki) – tette hozzá.

Pikó András sokat gondolkodott azon, hogy vajon szükséges-e a szegénység terjedéséről ilyen leegyszerűsített, áldozathibáztató módon beszélni, amellyel nagyon rossz árukapcsolást végez a Fidesz. Utálják az ellenzéki politikusokat, és ehhez kapcsolják hozzá, hogy „miattuk vannak a hajléktalanok az utcán”. Ez a lehető legrosszabb, antihumánus politika, amely rájátszik arra az egyébként létező és fontos igényre, hogy  a fővárosiak rendet szeretnének a közterületeken.

Azt mondta: a Fidesz semmire sem jó törvényt hozott a hajléktalanok ellen, amelyet nem lehet betartani. A problémát érdemben nem kezelte, csak sajtókampányt építettek rá, kommunikációs választ adtak. De a hajléktalanságot nem a rendőr oldja meg; ha elzavarja a hajléktalan embert például a Nyugati térről, akkor átmegy a II. János Pál pápa térre, vagy máshova. Ahol szigorodnak a feltételek, onnan elmennek oda, ahol a létfenntartásukat valamilyen módon meg tudják oldani, kéregetéssel, vagy például hajléktalanellátó intézményekben (Józsefvárosban van 11-12 ilyen).

Több részre kell szedni ezt a problémahalmazt. Ami az Örs vezér téren van, az közterületi garázdaság, az ellen fel kell lépnie a rendőrségnek, az nem humanitárius kérdés. Több szempontot említett: minden segítséget meg kell adni a rászorulóknak, csökkenteni kell a szegénységet. Érdemben kellene csökkenteni a droghasználatot is, illetve önkormányzati és kormányzati bérlakásprogramra is szükség lenne, hogy ne legyen ennyi hajléktalan ember az utcákon. Azokat pedig jobban támogatni, akik nagyobb részt vállalnak ezekből a szociális problémákból. Ezzel együtt az, hogy valaki milyen állapotban van, hogy hajléktalan vagy szegény, az nem ad felmentést a törvények betartása alól. 

Megjegyezte: Pintér Sándor azt ígérte, hogy két hét alatt rend lesz az országban, de a NER éveiben nagyon sokat csökkent a rendőrség létszáma, „menekülnek a rendőri pályáról”. Orbán Viktor pedig azt mondta, hogy drogmentes lesz Magyarország, ehhez képest több lett a szerhasználó, és pusztítóbb az egész, mert olcsóbbak bizonyos drogok. 

Pikó András hangsúlyozta: rá kell kényszeríteni a Fideszt, hogy ne beszéljen uszító, karaktergyilkos, áldozathibáztató módon ezekről a bonyolult problémákról (lásd: ez vagy az a politikus „betelepít” hajléktalanokat, migránsokat „simogat”), mert különben soha nem lesz megnyugvás az országban, csak a hideg polgárháború marad. És marad a szegénység is, mert mindig rá lehet mutatni, hogy ez valaki másnak a hibája.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. A hanghibákért elnézést kérünk!

Megbeszéljük...
2021. augusztus 24., kedd 16:35
Műsorvezető: Bolgár György