„Támogassa
A lényeg

Pilz a tüntetésen: Orbán évek óta azon gondolkodik, hogyan tudja megszívatni a tanárokat

16/06/2023 18:15

| Szerző: Klubrádió

Több ezren tüntetnek a Parlament előtt a státusztörvény ellen. Pilz Olivér tanár szerint most verik be az oktatási rendszer koporsójába az utolsó szeget, Törley Katalin pedig azt üzente Pintér Sándor oktatásért is felelős belügyminiszternek, hogy az iskola nem kaszárnya, a tanár nem robot, a választó pedig nem rabszolga.

Semjén Zsolt levélben kérte Kövér Lászlót, hogy hívjon össze péntekre rendkívüli ülést, többek között a pedagógusokat érintő javaslatról, mert „az indítványokkal összefüggő szavazásoknak az őszi ülésszakra történő halasztása fontos jogalkotói célkitűzések késedelmes megvalósítását eredményezné”.

Erre újabb tüntetést hirdettek meg diákok és oktatásügyi szervezetek: „A Kordonkormány benyújtotta bosszútörvényét az országgyűlésben. Álegyeztetéseken játsszák a demokráciát, de semmi lényegi változtatás nem történt!”. Az Egységes Diákfront és más szervezetek pénteken 5-re hívták a Kossuth térre a demonstrálni vágyókat, és az esemény meghívójában azt írták: ha az Országgyűlés megszavazza a javaslatot, amely többek között a tanárok áthelyezését és megfigyelését is lehetővé tenné, akkor több mint 5 ezer pedagógus mondana fel.

„Tanár nélkül mind ilyenek lennénk” – áll egy kézműves transzparensen, amelyen fideszesek fotói láthatók. „Tedd tönkre, ami tönkretesz” – volt olvasható az egyik nagyobb transzparensen. Egy másik molinón pedig az állt: „Vajon ma is megvernek?”. A parlamenti vitát nagy kivetítőn figyelhették a tüntetők, akik a kezdés után háromnegyed órával már több ezren voltak. A Klubrádió tudósítója szerint bőven megtelt a tér.

 
kép: Klubrádió
 

Elsőként Törley Katalin és Pilz Olivér szólalt fel a tüntetésen. A miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára azt mondta: azért zárják magukra a képviselők a parlamentet és tiltottak ki mindenkit a pénteki ülésről, mert „be vannak szarva.” Pilz szerint most verik be az oktatási rendszer koporsójába az utolsó szeget.

A polgári engedetlenség miatt kirúgott Törley szerint Maruzsa Zoltán államtitikár egy bukott politikus, aki pedagógusként nem volt arra képes, hogy kiálljon a kormányon belül az oktatásért. A Tanítanék Mozgalom egyik alapítója azzal folytatta, hogy Pintér Sándor csak a sértegetéshez ért, az oktatáshoz nem. Azt üzente neki, hogy az iskola nem kaszárnya, a tanár nem robot, a választó pedig nem rabszolga. Pilz szerint Orbán Viktor évek óta azon gondolkodik, hogyan tudja megszívatni a tanárokat.

Törley arról is beszélt, hogy most ugyan nincsenek kivégzések, de a diktatúra nem csak a fegyverekben lakik. Pilz Olivér szerint az is diktatúra, ahol a törvényeket az egyéni érdekek alapján módosítják, bűncselekménynek nyilvánítják a hajléktalanságot és szemet hunynak a szegregáció felett. Az is diktatúra, ahol a befizetett adónkból nem működtetik az egészségügyet és a szociális ellátást – tette hozzá Törley. Azzal zárta beszédét, hogy: „Le ezzel a diktatúrával!”

A beszédek között a tüntetők azt skandálták, hogy „Szabad ország, szabad oktatás”, „Elegünk van”, „Nincs tanár, nincs jövő”, és felhangzott az „Általános sztrájk” is.

Színpadra állt a 16 éves Sas Bíborka is, aki nem fogadta el az ügyészség ajánlatát, amelynek értelmében lezárnák az ellene indított eljárást, ha egy évig nem megy tüntetni. A pénteki demonstráción több diáktársával együtt beszédet mondott.

Hidász Máté, a diák, akit közvetlen közelről fújtak le a rendőrök könnygázzal a május 3-i tüntetésen, a rendőröket köszöntötte. Azt mondta, nem céljuk a közrend megzavarása, nem dulakodni jöttek. Köszönetet mondott azoknak a rendőröknek, akik a dulakodásba fulladó tüntetések közben is tartózkodtak az aránytalan intézkedésektől. Szerinte ők sem azért lettek rendőrök, hogy diákokkal dulakodjanak. „Mellettetek, mellettetek” – skandálták a tüntetők ezután. A beszéd végén a diákok megkérték a tömeget, hogy forduljanak a rendőrök felé, és tegyék a kezüket a szívükre, miközben elszavalják a Szózatot.

 
Pankotai Lili egy korábbi tüntetésen
 Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

 

Pankotai Lili pedig arról slammelt, hogy „minden magyar gyűlöletet reggelizik”, és azt is mondta, hogy „csessze meg a kurva kordonkormány.”

Szalóki Viktor, az aHang munkatársa arról beszélt, hogy a státusztörvény véglegesen romba dönti a törvény a magyar oktatást. Ezután felolvasta azoknak a pedagógusoknak a beszámolóit, akik felmondanak a státusztörvény elfogadása esetén. Mindenkit szerveződésre és ellenállásra biztatott, majd azzal zárta felszólalását, hogy „nem adjuk a jövőnket.”

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja azt mondta: a kormánypárti képviselők a parlamenti vitában is folyamatosan hazudtak, nem volt semmiféle egyeztetés a szakszervezetekkel. Gyalázatnak nevezte a státusztörvényt. Szerinte a jogszabály nem tartalmaz semmiféle fizetésemelést, életpályának sincs nyoma benne, helyette az egész büntetésekre, szankciókra épül. „Egy őrült gondolat van, mégpedig az, ha támadják a kisvasutat, akkor meghosszabbítjuk Bicskéig. Ez az őrület igazgat itt.”

Szűcs Tamás, a PDSZ ügyvivője a tüntetésen jelentette be, hogy a mai nappal beadta a rendkívüli lemondását. Ebben az szerepelt, hogy a munkáltatója nem tekinti partnernek, folyamatosan jogsértést követ el ellene. „31 év tanítás után befejeztem, elegem van. Amit velünk csinálnak, azzal átlépték a Rubicont” – fogalmazott.

A saját generációjukat árulták el, akik most bent ülnek a parlamentben – mondta. A tömeg erre azzal válaszolt, hogy „Orbán takarodj.” és „mocskos Fidesz”. Lemondásáról úgy fogalmazott Szűcs Tamás, hogy „szégyellem magam ezért, de sokat láttam az életből, hogy tovább tűrjek”.

A diáktüntetők megkérték a demonstrálókat, hogy a parlament épülete felé dobott papírrepülőkkel fejezzék ki, hogy nem kérnek a státusztörvényből.

(via Telex)