„Klubrádió
A lényeg

Portik fiát elítélték, mert kávét öntött a bíróra, de szabadulhatott

27/03/2024 16:30

| Szerző: Klubrádió

1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte Portik Tamás fiát a Pesti Központi Kerületi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt, aminek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztették, írta a Blikk. Kávét öntött a bíróra.

A Bíróság elé állították szerdán ifjabb Portik Tamást, aki apja gyilkossági ügyét tárgyaló Póta Péter bíróra támadt január 30-án a Fővárosi Bíróság épületében. Bilincsben vezette elő három kommandós a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Fenyő János elleni gyilkosság ügyében folytatott büntető per egyik tárgyalási napjának reggelén ifjabb Portik Tamás a tárgyalóterem előtt várakozott. Édesapja a per fő vádlottjaként egy másik intézményben készült videón keresztül bekapcsolódni a tárgyalásba.

A bíróság mai ülésén meghallgatta az esetről ifjabb Portikot, aki egyébként svájci állampolgár, kint él családjával. Elismerte, hogy aznap szóváltásba keveredett az apja ügyét tárgyaló Póta Péter bíróval, számonkérte rajta a folyosón, hogy napok óta nem tud vele beszélni arról, hogy szerinte apjának jogsértő módon rendeltek ki ügyvédet. Ám azt állította, hogy a kávé véletlenül ömlött a bíróra, amikor az indulatos szóváltást látva egy ott tartózkodó újságíró közéjük állt, és megpróbálta őt a bírótól hátrébb tolni.

Póta Péter a meghallgatásán hasonlóan adta elő a történteket, hozzátéve, hogy a kávé kiöntésekor háttal állt, nem látta, pontosan miként történt. De meg volt győződve arról, hogy a gyanúsított előre készült a cselekményre, és direkt öntötte le a kávéval. Éppen ezért a tárgyaláson nem is fogadta el a bocsánatkérését.

A büntetését kimondta a bíróság: 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélték 3 évre felfüggesztve. A bíróságon levették a bilincset róla, szabadon távozhatott.

Nem látta bizonyítottnak a bíróság, hogy ifjabb Portik Tamás előre készült volna a cselekményére. Azt sem látta bizonyítottnak, a váddal ellentétben, hogy arra készült volna, hogy a Póta Péter bírót a támadás révén elfogultság miatt kizárják a Fenyő-gyilkossági per tárgyalásának befejezésétől. Az esemény a felzaklatott állapota miatt történt, az apjával szembeni büntetőeljárás intézkedéseit sérelmezte.Megbánást és sajnálatát több alkalommal is kifejezte.

Az ügyészség súlyosbításáért fellebbezést jelentett be. A vádlott és védője tudomásul vette. A bíróság azonnali hatállyal elrendelte Portik Tamást szabadlábra helyezését. Így a kommandósok levették a bilincseket róla.

Ifjabb Portik Tamás egyébként bejelentette, hogy megszakítja az eddig sem túl szoros kapcsolatot az apjával, a több bűncselekmény miatt életfogytiglani büntetésre ítélt Portik Tamással, és kérvényezte, hogy töröljék a kapcsolattartók sorából.

Ő egy büntetlen előéletű fiú volt, ezzel viszont sokat kockáztatott, nem igazán értették a környezetében, hogy miért lépte ezt meg. Illetve hát sejtik, hogy miért lépte meg, csak mindenki nagyon sajnálja.