„Zajlik
A lényeg

Reagált a kormány vádjaira a Szijjártóék által kritizált svéd oktatóvideót leadó csatorna vezetője

19/09/2023 15:09

| Szerző: Klubrádió

Kalle Sandhammar szerint "mélységes tudatlanság azt gondolni, hogy a svéd politikusok ellenőrzik" az általa vezetett tévé tartalmát.

„Önmagában is örömteli, hogy a magyar politikusok nézik az UR-t” – nyilatkozta a Financial Times-nak Kalle Sandhammar, annak a kis svéd közszolgálati műsorszolgáltatónak a vezetője, mely a magyar kormányt látványosan kiborító oktatóvideót készítette.

A cikket szemléző hvg.hu felidézi: a magyar demokráciáról készített kisfilm ugyan még 2019-ben készült, de valami miatt a kormány csak most ásta elő, és jelenleg hivatkozási alapként használja a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásának további halogatására.

Kalle Sandhammar ezzel kapcsolatban kijelentette: "mélységes tudatlanság azt gondolni, hogy a svéd politikusok ellenőrzik az UR tartalmát". A lapnak a svéd külügyminisztérium nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Az oktatóvideó a Partizánból ismert Gulyás Márton megszólalásával indul. A műsorvezető kijelenti benne, hogy Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassan megszűnt. Valamint például a Népszabadság bezárásával vagy a CEU elkergetésével szemléltetik a magyar demokrácia hanyatlását.

Kövér László fideszes házelnök párttársa, Bayer Zsolt Hír Tv-s műsorában kelt ki a svédek ellen a film miatt: "azt gondolom, hogy egy olyan szövetségesre nekünk nincsen szükségünk, amelyiknek az a véleménye rólunk, meg a mi hazaszeretetünkről, amit ez a kis film tükröz. Tehát mit keresünk mi egy szövetségben? Tehát valaki nincs a helyén." Szerinte egyébként a svédek "szabályosan gyűlölik" a hazájukat, és nem biztos, hogy "nekünk ezt meg kell szavaznunk" – utalt a svéd NATO-csatlakozásra.

A Fidesz prominensei közül a napokban Szijjártó Péter külügyminiszter lengette be a svédek NATO-csatlakozásának további blokkolását a film miatt, de szóba került a kormányinfón is, ahol Gulyás Gergely azt mondta róla: "Svédország mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország ne ratifikálja a NATO-csatlakozásukat".

(Kiemelt képünkön a svéd parlament, a Riksdag. Fotó: Arild Vågen / Wikimedia Commons)