„Klubrádió
A lényeg

Reakciók a státusztörvényre: bosszútörvény, jövőgyilkosok, az oktatás fekete napja

4/07/2023 16:12

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz szerint viszont a "baloldal" nem akarja, hogy a tanárok 800 ezer forintot keressenek.

Kedd délelőtt 136 igen, 58 nem és 0 tartózkodás mellett az Országgyűlés elfogadta a státusztörvényt

A törvény megszavazásának időpontjára a Kossuth térre akciót hirdető Egységes Diákfront csak annyit írt: "Folytatjuk".

Ők egyébként még mindig a 7 népszavazási kérdésük mellett kampányolnak, amelyek közül egyet sem hitelesített a Nemzeti Választási Iroda. Felülvizsgálatért viszont a Kúriához fordulnak. 

A Momentum "jövőgyilkosnak" nevezte az "állampártot":

Donáth Anna, a párt legismertebb arca nem sokkal később bejelentette, hogy a Momentum aláírásgyűjtésbe kezd a magyar oktatás érdekében. Azt szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottság kösse az uniós források kifizetését a tanárok és diákok három követelésének teljesítéséhez. A követelések: azonnali 50 százalékos pedagógus-béremelés, a státusztörvény visszavonása és átfogó oktatási reform kidolgozása.

A Jobbik szerint van jövő a Fidesz nélkül, tanárok és diákok nélkül viszont nincs:

Az MSZP közleményben azt írta, elítélik a státusztörvényt, ezért szavaztak nemmel. A mai napot a "közoktatás fekete napjának" nevezték. Közölték: "A pedagógus státusztörvény egy bosszútörvény, mely semmilyen szinten nem szolgálja az oktatás és a pedagógusok helyzetének javítását, csak a Fidesz hatalmi érdekeinek kedvez."

A Párbeszéd szerint a kormány megbukott oktatáspolitikából:

A DK országgyűlési képviselője, Arató Gergely egy tiltakozó táblájával értett egyet, a felirat az volt, hogy "Amelyik kormány nemzetéből birkát nevel, a hazát árulja el". 

Balatoni József, avagy Jocó bácsi pedagógus, író, influenszer úgy fogalmazott: "Kívánom, hogy ennek a 136 embernek a nevét sose felejtse el senki, és sose bocsássa meg nekik senki, amit ma a magyar oktatással, a diákokkal, a pedagógusokkal tettek!".

Az LMP frakcióvezető-helyettese, Kanász-Nagy Máté sajtótájékoztatón közölte: "Az oktatás rendszerválságba került, 10-15 év múlva nem lesz, aki oktassa a magyar diákokat." Kanász-Nagy szerint mindez Pintér Sándor belügyminiszter, Orbán Viktor miniszterelnök és a teljes Orbán-kormány bűne, hiszen annak következménye, amit "az elmúlt tizenhárom évben műveltek a magyar oktatással".

A noÁr Mozgalom arra kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt.

A Fidesz is reagált a státusztörvény elfogadására. Szerintük "a baloldal nem akarja, hogy a pedagógusok 800 ezer forintot keressenek". És ahogy az "a szavazáson kiderült", az említett "baloldal" nemcsak a gigantikus béremelést blokkolná, de azt sem szeretné, hogy a tanárok "heti 24 órát tanítsanak és 10 hét szabadságot kapjanak." A Fidesz szerint ugyanis a státusztörvény megszavazásával mindez garantált lesz a pedagógusok számára.

A státusztörvény elleni tüntetésről készült galériánkat ITT találják.

(via 444.hu)