„Támogassa
A lényeg

Reisz Gábor filmje díjat nyert Velencében, az Arany oroszlánt Jorgosz Lantimosz alkotása kapta

9/09/2023 22:16

| Szerző: Klubrádió

Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmje a Horizontok kategória fődíját hozta el.

Reisz Gábor filmje, a Magyarázat mindenre díjat nyert a velencei filmfesztiválon – írta meg a 24.hu.

A 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál „Orizzonti” (Horizontok) elnevezésű szekciójában volt a film nemzetközi bemutatója. Az Orizzonti válogatásában rendszerint olyan filmek kapnak helyet, amelyek esztétikájukban és kifejezésmódjukban a legújabb trendeket képviselik. A kategória fődíját hozta el az alkotás.

Velencei filmfesztivál
 
Reisz Gábor a díjjal, 2023 szeptember 9-én.
 
Fotó: Ettore Ferrari / MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari
 

Reisznek ez a harmadik nagyjátékfilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlant 2014-ben, a Rossz verseket 2018-ban mutatták be.

A port.hu nyár elején arról írt, hogy a Magyarázat mindenre szlovák pénzügyi támogatással készült el és október elején kerülhet a magyar mozikba.

Reisz a díj átvételekor a Filmtett.ro szerint arról beszélt, hogy

"a nemzetközi közösségtől díjat nyerni egy világot jelent számunkra, főképp most. Amint azt tudják, a független filmesek és projektek nehéz helyzetben vannak ma Magyarországon. Ezért ha szabad, arra kérem Önöket, hogy kövessék a magyar tehetségeket, és segítsék az útjukat a figyelmükkel."

Az Arany oroszlánt Jorgosz Lantimosz görög filmrendező Poor Things című filmje nyerte el. 

A film Frankenstein történetének kísérleti feldolgozása Emma Stone-nal a főszerepben, a groteszk mesében a színész karaktere egy várandós nőt alakít, akit öngyilkossága után egy tudós újra életre kelt. A filmet Budapesten és más magyar helyszíneken forgatták – írja a 24.hu.