„Zajlik
A lényeg

Rekord táppénzt fizettek ki az idén

12/11/2021 07:11

| Szerző: Klubrádió

Októberig 123 milliárd forint táppénzt fizetett ki a betegállományban lévőknek a Magyar Államkincstár. Tavaly az első kilenc hónapban ugyanez 111,4 milliárd forintot tett ki, írja a Világgazdaságra hivatkozva az MTI.

Idén augusztusban a Központi Statisztikai Hivatal szerint naponta 60 ezer munkavállaló volt betegállományban. Tavaly egész évben havonta átlagosan 79 ezer munkavállaló nem tudott dolgozni valamilyen betegség miatt, ezzel az alkalmazásban állók táppénzes napjainak száma több mint tízéves rekordot döntött meg.

Tavaly egész évben havonta átlagosan 79 ezer munkavállaló nem tudott dolgozni valamilyen betegség miatt, ezzel a KSH adatai szerint az alkalmazásban állók táppénzes napjainak száma több mint tízéves rekordot döntött meg.

A KSH adatai szerint a munkavállalók több mint 26,3 millió napot voltak betegek, a koronavírus-járvány előtt ez a szám 16-24 millió között mozgott. Az otthonukban vagy kórházban gyógyuló munkavállalók 2020-ban egy munkanapra 9874 forint betegellátást, vagyis táppénzt kaptak. Az eredeti előirányzathoz képest az összeg kifizetéséhez 7,5 milliárd forint többletforrásra volt, összesen 156,8 milliárd forint jutott erre az Egészségbiztosítási Alapból. (Via: 444.hu)