„Zajlik
A lényeg

Republikánus szenátorok: Aggasztó Magyarország és Oroszország egyre mélyülő kapcsolata

4/10/2024 10:57

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Demokratikus intézményeink folyamatos erózióját is aggodalommal figyelik.

Republikánus amerikai szenátorok látogattak Magyarországra október 3-4-én, hogy magyar kormányzati tisztviselőkkel és a civil társadalom képviselőivel találkozzanak – tudatta sajtóközleményében az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége.

“Delegációnk és számos kongresszusi képviselőtársunk egyre nagyobb aggodalommal figyeli Magyarország egyre mélyülő kapcsolatát Oroszországgal, valamint demokratikus intézményeinek folyamatos erózióját. Magyarország továbbra is figyelmen kívül hagyja azokat az aggodalmakat, amelyeket a Kínához fűződő kapcsolatainak mélyítése kapcsán fogalmaznak meg szövetségesei és partnerei. Közös érdekünk, hogy országaink szorosan együttműködjenek. 

Vlagyimir Putyin Budapesten
 
Putyin, Orbán, Szijjártó. FotóMTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
 

Szorgalmazzuk, hogy Magyarország hallgasson szövetségesei aggodalmaira, és ennek megfelelően járjon el” – mondta a delegációt vezető kansasi szenátor, Jerry Moran.

A szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell is meglehetősen sötéten látja  az amerikai-magyar kapcsolatok jövőjét. "Az Orbán kormány már azokra az időkre készül, amikor Amerika meggyengül, sőt a bukásunkra játszanak" – fogalmazott a szenátusban néhány napja.