„Ki
A lényeg

Rétvári államtitkár szerint a magyar bokszolónak egy liberális genderjogi trükkel bejuttatott ellenféllel kell megküzdenie

2/08/2024 14:46

| Szerző: Klubrádió

"Amikor szurkolunk, a tehetségnek és a kitartásnak szurkolunk. A határokat nem ismerő liberális gender nyomulás ebbe rondít bele, a sport ünnepét akarja bekebelezni a saját ideológiai exportterületeként" – írta Rétvári Bence, a KDNP egyik alelnöke a párizsi bokszbotrányra reagálva.

Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár Facebook-posztban véleményezte az olimpia legújabb eseményeit. A többi között azt írta: „se tudósnak, se sportvezetőnek nem kell lenni, elég józan ésszel gondolkodni ahhoz, hogy az ember világosan lássa, mekkora különbség van a két nem adottságai között. Mióta az LMBT-aktivisták azon dolgoznak, hogy férfiak is indulhassanak a női sportolók között, azóta hívja fel mindenki a figyelmet ennek a veszélyeire.

Szerinte „azok, akik a diszkriminációmentesség és esélyegyenlőség jelszavát nagybetűkkel írták fel a szivárványos zászlójukra, most a világ nyilvánossága előtt vették el a női bokszolók esélyeit és sértették meg a nők méltóságát.” Rétvári úgy folytatta: azok a sportolónők, akik kiskoruk óta "tengernyi áldozatot" hoztak azért, hogy csúcsformába kerüljenek, becsületesen készültek éveken át, most nem egy sportszerű küzdelemben maradnak alul, hanem egy liberális "jogi csűrcsavar" veszi el tőlük a továbbjutás lehetőségét.

„A sport sportszerűség nélkül a lényegét veszti el. Amikor szurkolunk, a tehetségnek és a kitartásnak szurkolunk. A határokat nem ismerő liberális gender nyomulás ebbe rondít bele, a sport ünnepét akarja bekebelezni a saját ideológiai exportterületeként. Hámori Lucáért nemcsak egész Magyarország, hanem a fél sportszerető világ is szorít! Ő becsülettel készült, edzett, és a NOB igazságtalansága, hogy egy genderjogi trükkel bejuttatott ellenféllel kell megküzdenie” – fogalmazott a KDNP egyik alelnöke.

A NOB megvédte az érintett sportolókat

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) csütörtökön este közleményben védte meg azt a párizsi női boksztornán szereplő két sportolót, akiknek indulása felháborodást váltott ki világszerte, mivel a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) tavaly kizárta őket a világbajnokságról túl magas tesztoszteronszintjük miatt.

„Ez a két versenyző áldozata volt az IBA egy hirtelen meghozott önkényes döntésének. A tavalyi világbajnokság végéhez közeledve váratlanul zárták ki őket megfelelő eljárás nélkül” – írta közleményében a NOB, hozzátéve azt is, hogy az IBA dokumentumai szerint a döntést az IBA főtitkára és ügyvezetője hozta meg közösen.

A NOB – mely a nemzetközi szövetséget évekkel ezelőtt felfüggesztette és elvette tőle a tokiói és a párizsi játékok boksztornájának rendezési jogát is – hangsúlyozta, hogy a játékokon szereplő valamennyi sportoló megfelel minden, a részvételhez szükséges feltételnek. A jogosultsági szabályok a tokiói játékokon alkalmazott szabályokra épülnek és menet közben nem lehet megváltoztatni azokat.

„A NOB szomorú a két sportolót érő támadások miatt” – írta a bizottság, mely azt is kiemelte, hogy Helifék a tavalyi vb előtt évekig szerepeltek női boksztornákon. – „Mindenkinek joga van ahhoz, hogy mindenféle diszkriminációtól mentesen sportolhasson.”

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila)