„Zajlik
A lényeg

Schmidt Mária Sólyom Lászlót provokálja, Schiffer be is szólt érte

17/11/2021 08:35

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Orbán Viktor "eszmetörténésze", Schmidt Mária a Facebookon nyílt levélben szólította fel Sólyom Lászlót, hogy tegye szóvá az ellenzék választási kampányát. Az egykori köztársasági elnöknek Schmidt szerint az ellenzék azon irányú szándékát kellene kritizálnia, ami a jelenlegi alaptörvénnyel kapcsolatos ötletekre vonatkozik.

Schmidt szerint Sólyom eleve felelős azért, hogy "Magyarországon nem valósulhatott meg a történelmi igazságtétel, nem vonhattuk felelősségre a minősített hazaárulókat".

Az 56-os vértanúk emléknapja - A 30 éve szabadon című kiá
 
Schmidt Mária
 
Budapest, 2019. június 16. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédet mond a Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulója alkalmából rendezett, 30 éve szabadon című kiállítás megnyitóján a budapesti Terror Háza Múzeumban 2019. június 16-án, az 56-os vértanúk emléknapján. MTI/Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton / MTI
 

 

Érthetetlennek nevezte, hogy Sólyom László nem szólal meg, "hallgat" akkor, "amikor a hatalomra készülő ellenzék politikusai nyilvánvalóan alkotmányos puccsra készülnek. Alaptörvényünk, amire egyébként mindannyian felesküdtek, megsemmisítésével, kétharmados törvények feles többséggel való hatályon kívülre helyezésével fenyegetnek".

Schmidt szerint azért is szólni kellene, mert az ellenzék "diktatórikus eszközök használatát, a legfőbb ügyész azonnali letartóztatását, a bankszámlák miniszterelnöki döntés alapján történő zárolását, egyesek földönfutóvá tételét, repülési tilalom elrendelését, vagyonelkobzást" lebegtetnek, ígérnek híveiknek. Felszólította Sólyomot, hogy "foglaljon állást a jelenlegi magyar ellenzék által tervezett alkotmányos puccs ügyében".

Mivel Sólyom nem rendelkezik Facebook-regisztrációval, Schiffer András viszont igen, ezért utóbbi kommentelt oda Schmidtnek, amiben felhívta a figyelmét, hogy így, a Facebookon keresztül a levél nem fog eljutni a címzetthez, továbbá az LMP alapítója arra is felhívta a figyelmet, hogy Sólyom majd akkor szólal meg "nyilván" "ha az alkotmánypuccs reális veszéllyé válik" - írja a Népszava. "Választási kampányba viszont eddig sem folyt bele“.

Schiffer szerint a történelmi igazságtétel - a tömeggyilkosok megbüntetése mellett az aktanyilvánosság, a lusztráció, az utódszervezeti vagyon elkobzása- elmaradását „azoktól tessék számonkérni, akik elszabotálták az alkotmányozást '90-ben (van köztük hajdani liberális, aki Sólyom elnökkel ellentétben ma is aktív politikus)“ - utalt Orbánra.