„Köszönjük,
A lényeg

Semjén liberális szálat lát Trianon mögött

2/06/2024 07:25

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Semjén Zsolt miniszerelnök-helyettes szerint egyetlen ív vezetett el Trianonhoz, ami kezdődött a "liberális Jászi Oszkárral", Tisza István gyalázásával, a Magyar Királyság becsmérlésével és rágalmazásával bel- és külföldön.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szombaton Zebegényben a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésen az MTI beszámolója szerint úgy fogalmazott: "megmaradásunk legfőbb garanciája az erős Magyarország, amelyik meg akar maradni, büszke nyelvére, kultúrájára, történelmére és erős ahhoz, hogy megvédje nemzeti érdekeit, a határon túl élő nemzettársait".

Azt mondta, a Trianonra visszaemlékezéskor fontos, hogy ne a fájdalom, ne a gyász legyen az egyedüli, a kizárólagos, mert a tanulságok levonása szolgál útravalónak a következő évszázadokban.

Szerinte most Európában, egy újabb egyre szélesedő háború közepén, egy világháború kockázatának az árnyékában különösen fontos emlékezni arra: egyetlen háború sem kezdődött úgy a történelemben, hogy amikor elindították, arra gondoltak volna, ami a vége lett.

Arról beszélt, hogy Trianonban Magyarországot a háború kirobbantásával vádolták, annak ellenére, hogy „Magyarország nem robbantotta ki azt a háborút”. Szerinte Tisza István volt az, aki a legkeményebben ellenezte Magyarország háborúba lépését, kijelentve, hogy azzal „mindent elveszthetünk, és semmit sem nyerhetünk”.

Semjén Zsolt a nemzetiségek helyzetéről azt mondta, hogy a Magyar Királyság semmivel sem bánt rosszabbul a nemzetiségeivel, mint a kor bármelyik állama. Egészen pontosan: „sokkal jobban és méltányosabban bánt a nemzetiségeivel, mint az utódállamok az impériumuk alá került magyarsággal.”

A tanulságok levonásáról beszélve Semjén Zsolt úgy fogalmazott: egyetlen ív vezetett el Trianonhoz, ami kezdődött a „liberális Jászi Oszkárral”, Tisza István gyalázásával, a Magyar Királyság becsmérlésével és rágalmazásával bel- és külföldön. Ez a médiatámadás, ez a rágalmazás, ez a lázítás vezetett el Jászi Oszkártól a tehetségtelen és alkalmatlan Károlyi Mihály uralmáig, majd onnan Kun Béla vörös terrorjáig – közölte. Ez egyetlen ív volt, ami Magyarország tönkretételéhez vezetett – mondta.

(Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor)