„Zajlik
A lényeg

Soros elnökség: Észtország, Finnország, Litvánia és Svédország nem küld magas rangú minisztert Budapestre

16/07/2024 14:36

| Szerző: Klubrádió

Lettország és Szlovénia is hasonlót fontolgat a Politico szerint.

Az elmúlt hetekben szimbolikus tiltakozásképpen egyre több ország kezdett kivonulni a Budapesten sorra kerülő informális uniós találkozókról, és elméletileg számos területen korlátozhatják Magyarországot a politikai céljainak előmozdításában – írja a 444.hu. Ugyanis a magyar fővárosban ebben a hónapban több informális találkozót tartanak a környezetvédelemtől kezdve az EU finanszírozásáig terjedő témákban.

Keddig Észtország, Finnország, Litvánia és Svédország is megerősítette a Politicónak, hogy nem küldi el magas rangú minisztereit a budapesti találkozókra, de Lettország és Szlovénia is fontolgatja, hogy eseti alapon döntsön.

Egy észt tisztviselő a brüsszeli lapnak azt mondta: „Magyarország tetteivel visszaélt az Európai Unió Tanácsának elnökségi szerepével, és ezzel súlyosan rontotta hitelességét a többi tagállam szemében.”

„A tagállamok jelentősen csökkentették részvételük szintjét” – mondta egy névtelenséget kérő, magas rangú európai diplomata, aki szerint „nem lett volna szabad megengedni, hogy Magyarország vállalja az elnökségi szerepet”.

(Kiemelt kép: Pixabay)