„Zajlik
A lényeg

Szentkirályi a terézvárosi eredmény alapján szabályozná az Airbnb-t

14/09/2024 20:20

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A hatodik kerületben Magyarországon elsőként döntenek népszavazáson a rövidtávú lakáskiadásról. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz korábbi főpolgármester-jelöltje az eredményt venné alapul a budapesti vagy akár az országos szabályozásnál is.

A rövid távra kiadható lakások jövőjéről szóló terézvárosi szavazás eredményének megfelelő szabályozást javasol a kormánynak Budapesten és akár országosan is Szentkirályi Alexandra, erről a Facebook-oldalára szombat délután feltöltött videóban beszélt.

Szerinte a helyi népszavazáson mindenki elmondhatja a véleményét, a politikusoknak pedig az a feladatuk, hogy ezt a véleményt tudomásul vegyék.

A népszavazáson a terézvárosiak arról dönthetnek, tiltsák-e meg a lakások rövid távú kiadását – ami a gyakorlatban jellemzően az ingatlanok szálláshelyként történő, turistáknak való kiadását jelenti, és ami a köznyelvben teljesen összeforrt a műfajt rendkívül népszerűvé tevő és azt uraló Airbnb cég nevével.

Az airbnb-zés világszerte okoz feszültségeket, Budapesten is számos lakó szenved a "túlturizmustól", hangos vendégektől, miközben a műfaj jelentős bevételt hoz a kerületeknek, hiszen az érkezők helyben fogyasztanak, vásárolnak.

Mivel a terézvárosi önkormányzat többször nekifutott a szabályozásnak, de azzal szembesült, hogy nincs a kezében olyan eszköz, amellyel árnyaltan közelíthetnék meg a kérdést, Soproni Tamás polgármester népszavazást ír ki, aminek a tétje nagyjából az, hogy "minden marad úgy, ahogy van" vagy jön a "teljes tiltás".

A szeptember eleje óta tartó népszavazás vasárnap zárul, a részvétel eddig 15-20 százalék között van – számolt be a 444.hu. Soproni előre jelezte, függetlenül attól, hogy mennyien szavaznak, az eredményt ügydöntőnek tekinti.

Az Airbnb-t kitiltása több világvárosban felmerült már, viszont, amennyiben a tiltásra szavazók kerülnek többségbe, akkor Budapest lenne az első, amelynek csak egy részére vonatkozik a tiltás. Kivéve persze, ha a kormány Szentkirályira hallgat és a terézvárosi eredmény alapján dönt az országos szabályozásról.

Ugyanakkor, ha az eddigi, szinte korlátozásmentes állapot megtartása mellett döntenek a hatodik kerületiek – és ezt tekintené a budapesti Fidesz-elnökre hallgatva a kormány ügydöntőnek, az is érdekes következményekkel járhat. A 444.hu ugyanis úgy tudja, terítéken van egy új, országos szabályozás: Orbán Viktor Nagy Márton gazdasági minisztert bízta meg azzal, hogy szeptember végéig dolgozzon ki egy javaslatot. Habár ennek a tartalma még nem ismert, azt hallani, hogy évi 120 vagy 180 napban korlátozhatják a rövid távú kiadást, és növelnék az Airbnb adóterheit is.

Vagyis, egyik terézvárosi kimenetelhez sem passzol az, amit a kormányzati elképzelésről tudni lehet.