„Zajlik
A lényeg

Szigorítás jöhet Szlovákiában az államnyelvhasználat ellenőrzésénél

18/10/2024 20:42

| Szerző: Klubrádió

A tervek alapján módosulhat a nyelvhasználat felügyelete és emelhetik a megszegéséért kiszabható bírság összegét, továbbá a törvény hatályát a közigazgatási szerveken felül kiterjesztenék a magánszemélyekre is.

A magyar kormány szorosan figyelemmel követi a szlovákiai nyelvtörvény esetleges módosítását – ezt mondta korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, azzal kapcsolatban, hogy a szomszédos országban szigorítás jöhet az államnyelvhasználat ellenőrzésénél.

A tervek alapján módosulhat a nyelvhasználat felügyelete és emelhetik a megszegéséért kiszabható bírság összegét, továbbá a törvény hatályát a közigazgatási szerveken felül kiterjesztenék a magánszemélyekre is. Szijjártó szerint világos elvárás, hogy ne legyen visszalépés a kisebbségi jogok terén.

Még nem lehet pontosan tudni, hogy kikre és milyen esetekre vonatkozik majd a nyelvtörvény szigorítása, mivel jelenleg még nem ismert a törvénytervezet szövege – mondta a Klubrádiónak Lajos P. János, az  Új Szó, magyar nyelvű szlovákiai napilap szerkesztője.

2024. október 18. A lényeg / részlet, Lajos P. János (24.10.18.)
01:09
00:00