„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: Legkésőbb 2025-ben újra lesz magyar űrhajós

30/07/2021 19:54

| Szerző: Klubrádió

2024-ben vagy legkésőbb 2025 első felében ismét lesz magyar űrhajós, aki amerikai együttműködéssel fog eljutni a Nemzetközi Űrállomásra – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebookon. A kormány 99 millió dolláros programot fogadott el, amelynek keretében magyar űripari vállalatok és egyetemek fejleszthetnek telekommunikációs, földmegfigyelési, sugárzásmérő berendezéseket – tette hozzá.

A 24.hu vette észre Szijjártó videóját, amelyben a miniszter arról beszél, hogy az űripar fejlesztése lendületet adhat a gazdasági növekedésnek, ezért a kormány 99 millió dolláros programot fogadott el, amelynek keretében magyar űripari vállalatok és egyetemek fejleszthetnek telekommunikációs, földmegfigyelési, sugárzásmérő berendezéseket, amikkel a magyar űrhajós kísérleteket folytathat majd a Nemzetközi Űrállomás amerikai modulján. Az űrutazás tehát kutatási célokat szolgál majd, nem űrturizmusról van szó – hangsúlyozta.

A leendő űrhajós kiválasztása és képzése rövidesen megkezdődik, közölte a miniszter, emlékeztetve arra, hogy tavaly volt negyven éve annak, hogy Farkas Bertalan az űrben járt.

(Kiemelt kép: MTI/Varga György /részlet)