„Klubrádió

Szijjártó további oltóanyagokról tárgyal

14/01/2021 13:41

| Szerző: Klubrádió

A külgazdasági és külügyminiszter feladata az uniós csomagon kívül további oltóanyagot megszerezni. A csütörtüki határozat értelmében Szijjártó Péter feladata a beszerzés előkészítése.

Az uniós csomagon kívül a lehető legnagyobb mennyiségben akar biztonságos oltóanyagot beszerezni a kormány – szúrta ki a 444 az erről szóló csütörtöki határozatot. Ezért megbízták Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy tegye meg „a további oltóanyagok beszerzéséhez szükséges intézkedéseket”. Ehhez az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alapból biztosítanak forrásokat. 

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter délelőtt bejelentette a kormányinfón, hogy a Sinopharmmal kötött megállapodás miatt jó eséllyel hamarosan Kínából is érkezhet vakcina. Azt mondta, a szállítás megkezdése azon múlik, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) milyen gyorsan engedélyezi az oltóanyagot. Az első szállítmány akár egymilliós is lehet. Ez azonban szembemegy az uniós irányelvekkel, hiszen bármely vakcina használatát a tagállamokban előbb a Európai Gyógyszerfelügyeletnek kell jóváhagynia.

Az operatív törzs szerint eddig 96101 embert oltottak be Magyarországon a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinájával.