„Zajlik
A lényeg

Színvonaltalannak tartja a Magyar péniszéről készült riportot Gulyás, de azért még bemegy a TV2-be - Kormányinfó

16/10/2024 11:07

| Szerző: Klubrádió

Jövő júliusban és a 2026 januárban emeli két ütemben a gyermekek után járó személyi jövedelemadó kedvezményt a kormány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely beszélt arról is, beavatkoznak az Airbnb szabályozásba, elmondása szerint a tulajdonjog tiszteletben tartása mellett szükségesnek tartják a lakhatási helyzet javítását. Mint monda: „kommunista” gyakorlatokat nem fognak bevezetni, vagyis nem fogják maximalizálni a bérleti díjakat.

Beszélt arról, hogy 2026 végéig meghosszabbítják az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfát és 5 százalékos kamatplafont vezetnek be a lakáshitelekre, kollégiumokat építenek majd azokban a városokban, ahol a fiatalokat érintik a lakhatási problémák, vidéken pedig otthonfelújítási programot indítanak.

Most is persze a kérdések voltak a legérdekesebbek. Itt megtudhattuk a Telex kérdése nyomán, hogy Gulyás Gergely színvonaltalannak tartja az TV2 riportját Magyar Péter péniszéről. Amikor az újságíró az állami milliárdokból kitömött csatorna riportjáról faggatta a minisztert, az csak annyit felelt, hogy minden kereskedelmi csatorna kap állami hirdetéseket, a műsorszerkesztésbe azonban nem akar beleszólni a kormány. A miniszter színvonaltalannak tartja az olyan tudósításokat, mint a TV2 riportja, de ezután is elfogadja a csatorna meghívását, ha interjút kérnek tőle. Kiderült az is, hogy továbbra is fenntartja állítását, mely szerint a jobboldali újságírók morális fölényben vannak.

Az IDEA intézet friss kutatása is kérdés volt, de Gulyás azt mondta, ezek a közvélemény-kutatások gyakran tévednek, hiszen 2021 őszén is hasonló kutatások voltak, ehhez képest a valóság 20%-os különbség volt. A választásokhoz közeledve közelednek a kutatások eredményei is a valósághoz. Nem hiszi el az IDEA eredményét, ők is mérnek, a többiekére azt mondta, vagy nem tudnak mérni, vagy politikai célokat szolgál. 

Kérdezték a minisztert az Európai Néppárt Orbán távozását sürgető véleményéről. Gulyás erre azt mondta, hogy megvédik az ország szuverenitását. Az a fontos, hogy a magyar választók döntsenek. Szerinte nyilvánvaló, hogy az EPP és a Bizottság bejelentette azon igényét, hogy más kormányt akarnak Magyarországon látni. Ez megtörtént korábban is, de a magyar választók ezt másképpen gondolták.

Kérdésre válaszolva elárulta, hogy Orbán Viktor október 23-án a Millenárison fog beszédet tartani.

Gulyás Gergely szerint nem szükséges vizsgálat az Orbán Viktor öccséről kiszivárgott hangfelvétel miatt. A hvg.hu kérdésre azt mondta, a kuruc.info szélsőséges portálon tanulmányozta a felvételt, de abból épp az derült ki, hogy Orbán Áron arra panaszkodott, hogy nem tud semmit elintézni, ez pedig szerinte így van jól. Arra a kérdésre, hogy a felvételt megelőzően vajon el tudott intézni dolgokat? Gulyás azt mondta, ez túllépi az ő hatáskörét, ezzel nem neki kell foglalkoznia.

Az RTL kérdésére, mi szerint kell e bővíteni a Szuverenitásvédelmi Hivatal jogköreit, azt mondta, nincs rá terv és nincs is rá szükség. Téma volt a HÉV-fejlesztés, beszerzés, amiről azt mondta, nem került le Lázár tiltólistájáról, hisz Gulyás szerint soha nem is volt ott. Azzal Gulyás Gergely is egyetért, hogy új járműveket kell beszerezni és úgy tudja, a tervezés már zajlik is zajlik a közlekedési minisztériumban. Lázár János Vitézy Dávidnak szánt  Facebook-bejegyzésének stílusáról annyit mondott, ahány ember annyi féle stílus. Elmondta azt is nem tud róla, hogy Orbán Viktor elégedetlen lenne Lázár Jánossal. 

Gulyás reagált  Somkuti Bálint a Szuverenitásvédelmi Hivatal új biztonságpolitikai elemzőjének mondataira,  aki úgy fogalmazott egy hónapja egy podcastban, hogy „milyen jó, hogy '56-ban nem segítettek bennünket, mert lehet, hogy mi is úgy jártunk volna, mint az ukránok”. Gulyás szerint az egy legitim vita, hogy jól jár-e Ukrajna a nyugati segítséggel, de Magyarországnak az lett volna jó 1956-ban, ha megszabadul a szovjet típusú diktatúrától.