„Köszönjük
A lényeg

Szuverenitásvédelmi kutató: De jó, hogy '56-ban nem segített a Nyugat, úgy járhattunk volna, mint az ukránok

13/10/2024 13:14

| Szerző: Klubrádió

„Milyen jó, hogy '56-ban nem segítettek bennünket, mert lehet, hogy mi is úgy jártunk volna, mint az ukránok” – mondta az Ukrajnát támogató nyugati országokról Somkuti Bálint hadtörténész, biztonságpolitikai elemző, a MCC kutatótanára pár hete az Ultrahang podcastjában. A kijelentésről (11:25-től van ez a rész) a Telex írt, miután egyik olvasója felhívta rá a figyelmet.

A héten jelentették be, hogy Somkuti a Szuverenitásvédelmi Hivatalhoz tartozó Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet kutatója lett, főnöke Horváth József volt III/III-as titkosszolga. 

’56-ról és az ukrajnai háborúról néhány héttel korábban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is egy gondolatmeneten belül beszélt. Szeptemberben a Mandiner műsorában azt mondta, „pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát”. Akkor ez széles körű felháborodást váltott ki, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, a parlament szintén fideszes elnöke is kritizálta Orbán Balázs mondatait.