„Zajlik
A lényeg

Tarlós: Karácsony jóindulatú, de önállótlan, Vitézy jól kommunikál, de bosszúálló

18/10/2024 16:29

| Szerző: Klubrádió

Tarlós István volt városvezető szerint a főpolgármesterséget nem feltétlenül Karácsony Gergelynek találták ki: az eddigi tapasztalatok alapján nem rendelkezik olyan típusú képességgel, ami egy frontharcosnak szükséges. Vitézy Dávidról, Karácsony ellenfeléről pedig egyebek mellett azt mondta: ügyesen és rafináltan, félrevezetően kommunikál, de szerinte jobbak a kommunikációs képességei, mint a valós tudása.

"Karácsonyt alapvetően jóindulatú embernek tartom, ugyanakkor elég önállótlannak" – mondta a 24.hu-nak adott nagyinterjújában Tarlós István. Úgy folytatta: "A főpolgármesterséget nem feltétlenül neki találták ki: az eddigi tapasztalatok alapján nem rendelkezik olyan típusú képességgel, ami egy frontharcosnak szükséges. Márpedig a főpolgármester pozíciója ilyen. De most kénytelen voltam adni neki egy tanácsot vagy egy megerősítést, mert azt sem akarták megengedni neki, hogy legalább az egyik helyettesét ő válassza ki.

Arról, hogy Vitézy Dávidot, az LMP (és a kampány hajrájában a Fidesz) által támogatott jelöltet többen, például a Tisza Párt is szeretné főpolgármester-helyettesnek, Tarlós azt mondta: "Rá akarják varrni a nyakára azt az embert, aki nemcsak a riválisa volt, de mára lényegében az ellenségévé vált."

Szerinte "Vitézy Dávid nagyon érdekes személyiség. Leegyszerűsítve: valamikor én neveztem ki, és én rúgtam ki. Nem véletlenül történt. Dávid az én tapasztalatom szerint nem egy túl gátlásos ember. (...) Ő úgy lett első számú közlekedési szakértő, hogy még középfokú közlekedési képzettsége sincs. Nem lehet valaki jogtanácsos vagy ügyvéd jogi végzettség nélkül. Nem lehet valaki belgyógyász vagy szülész orvosi képzettség nélkül. Szerintem közlekedési szakember sem nagyon lehet valaki közlekedési képzettség nélkül. Ráadásul eddig minden megbízatását a Fidesz révén kapta, és ha jól utánanéz, akkor tulajdonképpen minden állásából menesztették."

Vitézyről azt mondta, "intuitív autodidakta" és közlekedési államtitkár is csak öt hónapig volt. 2022-ben a MÁV vezetősége küldött neki egy levelet, amelyben Vitézyt bírálták és a felkészültségét firtatták vasúti ügyekben. Szerinte Vitézy kiváló kommunikátor, ügyesen és rafináltan, félrevezetően kommunikál, de szerinte jobbak a kommunikációs képességei, mint a valós tudása. Voltak jó ötletei, de a személyisége miatt nem tartja alkalmasnak vezetői beosztásra.

Úgy fogalmazott: Én nem vagyok nagy Karácsony-imádó − gondolom, ezt nem kell bizonygatni −, de ő a megválasztott főpolgármester. Az, hogy nem engedik meg neki, hogy helyettest válasszon – ilyen a világon nincsen.

Amikor a cikkben szóba került, hogy Lázár János "aberrált, belvárosi, libsi gyerekekről" beszélt, akik "túl sokat szívtak", Tarlós azt mondta: államtitkárként Lázárnak Vitézy nem kellett. "Biztos, hogy ennek nincsen semmi szerepe abban, hogy Dávid háromnaponta brutálisan támadja Lázárt, mintha a MÁV meg a HÉV valamennyi problémáért ő lenne a felelős? Dávid a tapasztalatom szerint elég bosszúálló ember, biztos engem se zárt a szívébe, amiért azért nem fogok nyugtalanul hálni."

Főpolgármester-jelöltként Tarlós István szerint "ott van Kovács Péter, a XVI. kerületi polgármester, Borbély Lénárd Csepelen". Mellettük a szocialista Tóth Józsefet említette a jó kerületi polgármesterek között. Egyébként úgy véli, Karácsony teljesítménye miatt Fürjes Balázs is megnyerte volna a főpolgármester-választást (ő azonban tavaly felhagyott a politikával és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja lett.)

Tarlós arról is beszélt, hogy szerinte Szentkirályi Alexandra ebben a kampányban nem saját magát adta. "Ezt nem volt nehéz észrevenni: Vitézy Dávid elvileg az ellenfele volt a kampány utolsó két napjáig. Hallott tőle egyetlen bíráló mondatot Vitézy Dávidról? Pedig volt neki, ha valaki, akkor én tudom. Itt már érezhető volt, hogy ő vissza fog lépni" – jelezte a volt főpolgármester.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)