„Zajlik
A lényeg

TASZ: alaptörvény-ellenes a védettségi igazolvány használata

24/04/2021 11:18

| Szerző: Klubrádió

Aggályait fejezte ki a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban a TASZ. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szerint  alaptörvény-ellenes a kormány tervezett intézkedése.

A kártyát mindenki megkapja, akár napokkal az első oltása után is, de ekkor még nem alakult ki a védettsége. Az igazolvány és a kormány kommunikációja hamis biztonságérzetbe ringatja az embereket. Pedig a védettség csak a második oltás után alakul ki, ezért a kártyát is csak ez után lehetne kiadni – áll a közleményben.

Mindez romba dönti azt a jogi érvelést is, ami megengedi, hogy az igazolvánnyal látogathatók legyenek a közösségi terek. Ha a kártyával rendelkezők is fertőzőképesek, akkor a különbségtétel alapja csak az lesz, hogy kinek van kártyája és kinek nincs. Ez a fajta megkülönböztetés azonban már nem fogadható el, diszkriminatív és így alaptörvény-ellenes – mondta a Klubrádiónak Asbóth Márton, a TASZ jogásza, aki szerint a kormány ezekkel az igazolványokkal minden olyan hibát elkövetett, amit csak lehet.