„Köszönjük
A lényeg

Tel-Avivban teherautó hajtott egy zsúfolt buszmegállóba

27/10/2024 13:53

| Szerző: Klubrádió

Legalább 35 ember sérült meg kedden Tel-Avivban, amikor egy teherautó egy forgalmas buszmegállóba hajtott az izraeli hadsereg hírszerzési kiképzőbázisa közelében. A hatóságok terrorcselekményként kezelik az esetet.

Az incidensben tíz ember súlyosan megsérült. A sebesültek többsége idős civil volt, akik a közeli hírszerző bázis látogatóközpontjából érkeztek. Az áldozatok között vannak mind a buszmegállóban várakozók, mind a busz utasai közül.

Szemtanúk beszámolói szerint a teherautó szándékosan a járda felé vette az irányt, feltehetően azzal a céllal, hogy elüsse a buszmegállóban várakozó katonákat. Mielőtt azonban elérte volna eredeti célpontját, egy ott álló busznak ütközött, majd a várakozó tömegbe csapódott. Több ember a jármű alá szorult.

A teherautó vezetője, egy közép-izraeli arab férfi, az ütközésben megsérült. Amikor a rendőrök megközelítették, állítólag rájuk támadt, mire a helyszínen agyonlőtték.

Az elkövető egyik ismerőse a Haaretz izraeli lapnak nyilatkozva kétségbe vonta, hogy terrortámadásról lenne szó. Elmondása szerint az elhunyt sofőr távol tartotta magát a politikától és a nacionalizmustól, ugyanakkor alkoholproblémákkal küzdött.

A támadás helyszíne különösen érzékeny területen található: közvetlenül az izraeli hadsereg hírszerzési kiképzőbázisa mellett. A buszmegálló rendszeresen zsúfolt, mivel sokan használják a bázis látogatóközpontjának megközelítéséhez.

A rendőrség azonnal lezárta a területet és megkezdte a nyomozást. A hatóságok továbbra is terrorcselekményként kezelik az esetet, bár a vizsgálat még folyamatban van.