„Zajlik
A lényeg

Telex: Lázár akart magyar vezetést az RTL élére

16/10/2024 10:03

| Szerző: Klubrádió

Lázár János kérésére kerülhetett magyar vezetés annak idején az RTL-be – ez derült ki a Telex birtokába került francai nyelven zajló titkos beszélgetésből. Ebből az derül ki, hogy magyar kormány nyomásra távolították el még 2015-ben a Magyar RTL vezérigazgatói székéből Dirk Gerkenst, aki 14 évig irányította a csatornát.

2024. október 16. Polyák Gábor, Mérték Médiaelemző Műhely vezetője
01:03
00:00
Az RTL és a volt vezér kölcsönösen beperelték egymást, majd Gerkens a kormányközeli TV2 élén lett vezérigazgató.

A hangfelvételen Dirk Gerkens és a luxemburgi központú RTL Group társ-vezérigazgatója, Guillaume de Posch hallható. Elhangzik, hogy Lázár János, az akkor Miniszterelnökséget vezető miniszter magyar menedzsmentet szeretett volna, ezt az RTL felső vezetése el is fogadta, mert épp ebben az időben a kormány a csatornát magas reklámadók kivetésével fenyegette.

Gerkens ügyvédje a Média1-nek elismerte, hogy a felvételt ő készítette.  Lázár pedig most azt mondta a Telexnek, hogy erre a konkrét esetre nem emlékszik, de ha így történt, akkor arra büszke, mert mindig is azt vallotta, hogy az lenne a jó, ha a hazánkban működő külföldi cégek minél inkább magyar vezetőket alkalmaznának. Az RTL pedig azt közölte, hogy az egykori topmenedzser munkaviszonyát megfelelő okkal szüntették meg, amit a magyar bíróság jogszerűnek talált.

Polyák Gábor a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője a Klubrádiónak ezzel kapcsolatban azt mondta, az Alaptörvény legalapvetőbb gondolatait sértő beavatkozás volt Lázár esetleges kérése.

(Telex/Klubrádió)