„Zajlik
A lényeg

Telex: Sorban rúgják ki az MVM vezetőit

4/05/2023 14:27

| Szerző: Klubrádió

Egész héten zajlottak az elbocsátások az állami energiacégnél. Bár a jelenség nem példa nélküli – a MÁV-nál, illetve a Volánnál is történt hasonló – az MVM-nél sokkal lényegesebb, az operatív vezetést is érintő személycseréket határoztak el – értesült a Telex.

Egész héten zajlottak a kirúgások az MVM-nél – értesült a Telex. A társaság friss vezérigazgatója, Mátrai Károly a helyén maradt, illetve a korábbi vezérigazgató-helyettesek közül egy, Fazekas László gazdasági vezérigazgató-helyettes is.

Ugyanakkor az összes többi vezérigazgató-helyettes megkapta kedden a kirúgásáról szóló határozatot.

Szerdán erről már a cég dolgozói is értesülhettek (nem hivatalos formában, de elterjedt a hír a cégen belül a Telex tudomása szerint).

Az MVM honlapján elérhető szervezeti ábra és vezetői portrék alapján, ami még a megelőző állapotot tükrözi, olyan neves és régi szakemberek távoznak, mint Alkér Zoltán, Fluck Benedek, Sum János, Spilkó József. Ők a szélesebb közvélemény előtt nem, de a szakmában nagyon ismert nevek voltak. Ugyanakkor ezen személyek elbocsátása mindössze az MVM-nél történő változások kezdetét jelentik, igazgatói, szakterületi vezetői és leányvállalati vezetői szintén is részben voltak, de lesznek is még változások.

Az állami vállalatok irányításának fejcserékkel terhelt átalakítása nem példa nélküli az utóbbi időben: április végén a MÁV és a Volánbusz vezetését szabta át Lázár János miniszter.

Május 4-én az MVM kiadott a honlapján egy rövid közleményt, amiből további információkat ismertettek.

Eszerint az MVM Zrt. igazgatósága 2023. május 8-tól átalakítja az MVM Zrt. operatív vezetését, megváltoznak korábbi vezérigazgató-helyettesi, igazgatósági szakterületek, és változik a hozzájuk kapcsolódó feladat- és hatáskörök felosztása is.

Távozik Spilkó József termelési és műszaki vezérigazgató-helyettes, Alkér Zoltán infrastruktúra vezérigazgató-helyettes, Dr. Cseh Tamás Zoltán csoportszintű nemzetközi-, befektetési üzletági és tranzakciós igazgató, illetve Dr. Tomaj Balázs csoportszintű kiemelt ügyekért és kapcsolatokért felelős igazgató, továbbá kikerül az MVM Zrt. felsővezetéséből Sum János Szilárd kereskedelmi vezérigazgató-helyettes, Fluck Benedek humánerőforrás-és szolgáltatási vezérigazgató-helyettes és Tokai Magdolna csoportszintű támogatáskoordinációs igazgató.

A változások következményeként az MVM Zrt. szervezete egyszerűbb és átláthatóbb lesz, ami hozzájárul a Csoport versenyképességének javításához. A változás az üzleti folyamatokat nem érinti. Az MVM Zrt. hivatalos tájékoztatást ad majd az új menedzsment összetételéről.

 
MVM
 
Kép: Facebook