„Zajlik
A lényeg

Tizenkét kastélyt ajándékozna el vagy adna oda ingyen vagyonkezezelésbe Lázár János minisztériuma

23/03/2023 07:35

| Szerző: Klubrádió

Magánjogi szereplőknek szervezne ki közpénzből és uniós forrásokból felújított és idegenforgalmi látványosságnak berendezett kastélyokat Lázár János tárcája, az Építési és Közlekedési Minisztérium – írja a Válasz Online.

A laphoz eljutott a „kulturális örökség egyes elemeinek fejlesztéséről” címet viselő törvénytervezet, amely a cikk szerint azt vetíti előre, hogy az épületek „hasonló modellben veszítenék el közvagyon jellegüket, ahogy már korábban átadtak közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak többezer milliárd forint értékű állami vagyont: a magyar felsőoktatás nagy részét, rengeteg kulturális és agrártevékenység ellátását, és az ezekhez kapcsolódó ingatlanokat”.

 
A listán a dégi Fesretics kastély is szerepel. Fotó:
wikipedia
 

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) kezelésében lévő ötven épület közül a tervezet tucatnyi kastélyt jelöl ki ingyenes tulajdonátruházásra vagy vagyonkezelésbe adásra, a lap szerint pont a jó állapotúakat. Az épületekre az elmúlt években nagy összegeket fordítottak, persze  uniós pénzeket is bőven. 

Az  „ingyenes tulajdonszerzésre vagy vagyonkezelésbe vételre irányuló kérelmet természetes vagy jogi személy nyújthat be a kulturális örökség védelméért felelős miniszterhez”. A kérelemről Lázár János dönt.