„Támogassa
A lényeg

Több ezer tüntető állt ki az Index mellett

24/07/2020 22:09

| Szerző: Klubrádió/Mérce

Az Index és a sajtószabadság mellett tüntettek 5-10 ezren péntek este Budapesten. A többségében fiatal demonstrálók a portál szerkesztőségétől a budai Várba, a Karmelita kolostorhoz, Orbán Viktor irodája elé vonultak. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke beszédében példaértékűnek nevezte, hogy az indexesek kiálltak hivatásuk mellett, azzal együtt is, hogy állásukat veszítik.

2020. július 24. A lényeg / részlet, Kemény Dániel (20.07.24.)
04:27
00:00

A demonstrálók megtöltötték a demonstrálók a budai Várat, 5-10 ezer ember tüntetett, nagyon sok volt a fiatal a tömegben. A megmozdulást a Momentum szervezte, de hangsúlyozták, hogy ez nemzeti és nem pártügy.

Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja, újbudai alpolgármester szerint többen vannak azok, akiknek egyenes a gerincük, mint a "Vaszily Miklósok és Gerényi Gáborok". (Gerényi külsős tanácsadóként érkezett az Indexhez egy olyan tervvel, amelyet az újságírók élesen elleneztek, mivel szerintük egyes rovatok kiszervezésével, a portál feldarabolásával járt volna. Ezután állította Dull Szabolcs volt főszerkesztő a veszélyben jelzésre az Index függetlenség-mutatóját – a szerk.)

Gulyás Balázs, a Magyar Hang újságírója Orbán Viktor ikonikus mondatát idézte, amely szerint "mi sosem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek velünk egyet". Hozzátette, neki újságíróként tudósítania kellene, nem felszólalnia, de ez nem normális ország. Úgy fogalmazott: "ez a mi hazánk is, nem csak Orbán Viktoré".

Szekeres Tamás, a Bors volt főszerkesztője szerint nincs szólásszabadság, mert a hatalom minden sajtótermékből saját szócsövet akar kreálni.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hangsúlyozta, az a lényeg, hogy ez a tüntetés valaminek a kezdete legyen, folytatni kell a tiltakozásokat és a kiállást. Úgy fogalmazott: a Kunigunda utcába (ahol a közmédia épületei találhatók) ne húsz képviselő, hanem 100 ezer ember menjen be. Beszéde végén a tömegbe szórt néhány nemzeti konzultációs ívet.

Fekete-Győr András, a momentum elnöke volt az utolsó felszólaló, aki elmondta, maga is Index-olvasó, szerinte a portál pártállástól függetlenül fogyasztható volt, szerkesztői pedig példát mutattak, hűek maradtak a hivatásukhoz a munkájuk elvesztése árán is. Úgy fogalmazott: amíg fel nem épül a bátrak országa, kívánja, hogy "legyen másik".

A tüntetésről többször is élő videóval jelentkeztünk be:

Itt nézhető vissza mások mellett Hadházy Ákos és Fekete-Győr András beszéde: