„Zajlik
A lényeg

Többen is ülve maradtak a Fidesz új EP-frakciójából az EU himnusza alatt az alakuló ülésen

16/07/2024 19:29

| Szerző: Klubrádió

A júniusi európai parlamenti (EP) választások eredménye alapján a héten megkezdte munkáját Strasbourgban az új összetételű Európai Parlament. Az ünnepélyes alakuló ülés napirendje előtt az EP-képviselők a strasbourgi törvényhozás ülésteremben négy művész előadásában meghallgatták az Európai Unió hivatalos himnuszát, Ludwig van Beethoven Örömódáját.

A Gulyáságyú Média videóján látszik, ahogy az új szélsőjobboldali EP-frakcióból, a Patrióták Európáért képviselőcsoportból többen is tüntetőleg ülve maradtak. A demonstratíve ülve maradók között volt például a Fidesz EP-frakciójában ülő cseh képviselő, az „Autósok Önmagukért” nevű pártot reprezentáló Filip Turek, aki neonáci hírében áll.

Turekről karlendítős fotója mellett lehet tudni, hogy lelkes gyűjtője a horogkeresztes és SS-relikviáknak, egy korábbi Facebook-bejegyzésében „arany apucinak” nevezte Adolf Hitlert, és házát Adlerhorstnak, vagyis Sasfészeknek becézi. Ezt a bunkert Albert Speer a náci Németország fő katonai parancsnoki központjának szánta, később Hermann Göring használta.

Ülve maradták a Geert Wilders-féle szélsőjobboldali holland Szabadságpárt és a szintén szélsőséges Osztrák Szabadságpárt EP-képviselői is. Az egyik magyar fideszes EP-képviselő, Gyürk András pediog karbatett kézzel hallgatta az EU himnuszát.

Itt nézhetik meg a Gulyáságyú Média videóját:

Más frakciókban nem volt hasonló akció, de ki lehetett szúrni a teremben néhány himnusz alatt telefonozó, videózó, beszélgető politikust is.