„Klubrádió

Törvénnyel védené a természetes tavak strandjait az MSZP

11/05/2021 12:46

| Szerző: Klubrádió/KL

A természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandok védelméről címmel nyújtott be törvényjavaslatot (.pdf) hétfő este az MSZP parlamenti frakciója. Javaslatukkal megakadályoznák a köztulajdonú strandok beépítését, felparcellázását, privatizációját, valamint ingyenessé tennék a használatukat.

A törvényjavaslatban az állami, önkormányzati tulajdonú strandok mellett köztulajdonú strandként sorolják fel a nemzetiségi önkormányzatok, a költségvetési szervek, a közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítványok, valamint a köztulajdonban álló gazdasági társaságok tulajdonában álló területeket is.

Javaslatuk szerint ezeken a strandokon tilos lenne telket kialakítani, nyilvános vécéken, zuhanyzókon és öltözőkön kívül új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani.

Javasolják továbbá, hogy az ilyen köztulajdonú strandokat fürdőzés céljából ingyen lehessen igénybe venni. Előírnák, hogy a strand üzemeltetője ingyen biztosítson vécézési és ivóvízvételi lehetőséget is a fürdővendégeknek.

Javaslatuk indoklásában a szocialista képviselők arra hivatkoznak, hogy az elmúlt években "egyre több grandiózus ingatlanfejlesztési terv született" természetes tavaink parti területeire, ezek szerintük társadalmi és ökológiai szempontból is károkat okozhatnak. Utóbbira a tóparti növényzet irtását, előbbire pedig azt hozzák példának, hogy sok helyütt már a helyi lakosok is kiszorulnak a strandokról. A legtöbb településen amúgy a helyi lakosok jelentős kedvezménnyel vásárolhatnak éves bérletet az önkormányzati tulajdonú strandra, melynek fenntartását az önkormányzatok a turisták jegyvásárlásaiból finanszírozzák - írj a 444.hu.