„Köszönjük
A lényeg

Törvényt sért a kormány a "18 fokos" rendelettel

9/09/2022 09:25

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy a kormány arra kötelezi az állami intézményeket – a kórházak és a szociális intézmények kivételével –, hogy 25 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználást. A miniszter arról is beszélt, hogy az otthoni munkát nem támogatják, de azt igen, hogy az állami intézményekben, így például a Miniszterelnökségen is 18 fok legyen a fűtési maximum. Ez az intézkedés a jelenleg hatályos rendeletnek nem felel meg. Alighanem jogszabály-változtatásra lesz szükség a törvényesség betartásához.

Ez az intézkedés szabályt sért, mert ülőmunka esetén fél méter magasan 20–22 fokot kell biztosítani, ami azt jelenti, hogy ez a 18 fok az ülőmunkát, szellemi munkát végzőknek egészségügyi kockázatot jelent – mondta a Hvg-nek a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének vezetője, Boros Péterné.

A jelenleg is hatályban lévő, a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló törvény azt mondja ki, hogy: “Zárt munkahelyeken a végzett munka jellegétől és az évszakoktól függően, a munka nehézségi fokát jellemző munkaenergia-forgalmat figyelembe véve, álló munkánál 1 m magasságban, ülő munkánál 0,5 m magasságban a 2. számú melléklet szerinti megfelelő hőmérsékletet (klímatényezőt) kell biztosítani", ami hideg évszakban biztosítandó 20–22 °C léghőmérsékletet jelent.” A rendelet alapján a 18 fokos hőmérséklet könnyű fizikai munka esetén lenne szabályszerű, de ott is 18–20 fok az előírás.

Fotó: Pixabay
 

Boros Péterné azt mondta, a kormánynak egy ilyen, nagy számú munkavállalót érintő döntés előtt minimum értesítenie kellett volna a dolgozókat. "De mi erről semmit sem tudtunk, pedig korábban jelezték, hogy szeptemberre össze kívánják hívni a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot, aminek a működtetése Gulyás Gergely feladatkörébe tartozik”.

A szakszervezet emellett a kormánnyal ellentétben továbbra is a home office-t szorgalmazná. Borosné elmondása szerint van szabályozási elképzelésük rá, amit be is akartak mutatni a kormánynak, de „elhajtották őket”.

"Így nem lehet az emberekkel bánni, hogy a miniszter úr kiáll a pulpitusra, és azt mondja, hogy 18 fok lesz. 618 ezer ember helyzetéről beszélünk!"