„Zajlik
A lényeg

Traffipax-ügy: nem 51 vagy 52 km/h-ra állítja a mérőműszert a rendőr

16/05/2023 19:54

| Szerző: Klubrádió

Azokra fókuszálnak a rendőrök, akik a jelentősen túllépik a sebességhatárt – közölte Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője. A NER-közeli 4iG is feltűnik az új traffipaxok ügyében.

Mi is beszámoltunk róla, hogy május elsejétől megszűnt a tolerancia a gyorshajtások ellenőrzésénél. A police.hu megfogalmazása szerint egy jármű sebességellenőrzésénél a jogilag elfogadott sebesség az az érték, amelyet a hitelesített sebességmérő mért. A rendőrségnek nincs lehetősége ettől, és az egyes esetekben ezzel járó esetleges felelősségre vonástól sem, eltekinteni – írták az oldalon.

A rendőrség holnapján idézték Óberling Józsefet, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetőjét, aki úgy fogalmazott: "a tolerancia értéke soha nem azt jelentette, hogy ennyi volt a hibázási mértéke egy sebességmérő készüléknek" . Szerinte a készülék az ismert mérőműszerek közül az egyik legpontosabb. Gyakorlatban 3 tizedmásodperc alatt ezer darab mérést végez az eszköz. Ennek az ezer mérésnek az eredménye fogja azt a számot produkálni, amely a sebességet kiadja.

Sok helyen lehetett azt olvasni a sajtóban, hogy az autósoknak nem volt idejük felkészülni a változásra.

"Ez formálisan igaz is lehetne, de a gyakorlat az, hogy a rendőrök eddig is, és ezután is alkalmaznak toleranciát, amit a jog úgy fogalmaz meg, hogy a rendőr belátására van bízva, hogy egy elkövetett szabályszegés esetén milyen szankciót alkalmaz" – mondta a főosztályvezető. Hozzáfűzte: "Ennek elég széles a tárháza. A figyelmeztetéstől a helyszíni bírságon át a szabálysértési feljelentésig és a szabálysértési eljárásban hozott döntésig bezárólag. A kollégáink eddig sem, és ezután sem azzal fognak foglalkozni, hogy 50 helyett ki ment 51-gyel. Bár ott tartanánk, hogy ők azok, akik a közúti biztonságot veszélyeztetik! Jó néhányan vannak ugyanis azok, akik ezeket a sebességértékeket extrém módon meghaladják, és a közlekedés biztonságára a veszélyt ők jelentik."

"Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy nem 51 km/h-ra vagy 52 km/h-ra fogja állítani a mérőműszert a rendőr, hanem azokra fog fókuszálni, akik a sebességet jelentősen túllépi" – jelentette ki Óberling József.

A tájékoztató másik apropóját az adta, hogy 40 új sebességmérő készüléket adtak át, melyre még 2022-ben írt ki közbeszerzési eljárást a rendőrség. Ezek korszerű, menet közbeni mérésre is alkalmas sebességmérő műszerek. A police.hu-n egy másik cikkben is írtak a "A 4iG és a rendőrség együttműködésének keretében fejlesztett TraffiCapture TC-108 készülékekről", tehát ebben a beruházásban a NER-rel szoros kapcsolatot ápoló óriáscég is részt vett.

(Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt)