„Zajlik
A lényeg

Trump: A demokraták azt se tudják, ki a jelöltjük

21/07/2024 08:21

| Szerző: Klubrádió

Megtartotta első merényletkísérlet utáni kampánygyűlését Donald Trump és alelnökjelöltje, J. D. Vance.

Zárt térben, szigorított biztonsági intézkedések mellett, a fontos csatatér államnak számító Michiganben tartotta meg első, az egy héttel ezelőtti merényletkísérlet utáni kampánygyűlését Donald Trump. A volt elnök a héten vált hivatalosan is a Republikánus Párt jelöltjévé és hétfőn nevezte meg alelnökjelöltjét J. D. Vance ohioi szenátor személyében, akivel így először léptek közösen színpadra.

Trump köszönetet mondott a merényletkísérlet utáni jókívánságokért, valamint a gyors kórházi ellátásért. Megemlékezett Corey Comperatore-ról, aki a közönség tagjaként életét vesztette a lövöldözésben, hősnek nevezve a korábbi tűzoltót.

A volt elnök beszéde alatt többször utalt még a kis híján halálos merényletre, megemlítve például, hogy míg azzal támadják, hogy fenyegetést jelent a demokráciára, addig ő "a demokráciáért kapott golyót" – írta beszámolójában a Reuters.

Míg a Milwaukee-i jelölőgyűlésen a Republikánus Párt egyértelműen beállt a volt elök mögé, a demokratáknál az utóbbi hetekben egyre többen hangoztatják, Joe Bidennek vissza kellene lépnie a jelöltségtől. Trump erről a helyzetről is beszélt, szerinte pártja egységesebb és eltökéltebb, mint valaha, közben – visszatérve megszokott retorikájához – kemény és olykor sértő szavakkal bírálta a demokratákat, akik "azt se tudják, ki a jelöltjük". A veterán politikus Nancy Pelosiról például azt mondta, "úgy fordult [Biden] ellen, mint egy kutya. Olyan őrült, mint egy ágyi poloska".

Trump Orbán Viktort is megemlítette, aki korábban arról beszélt, hogy a volt elnök újraválasztása hozna stabilitást a világba. „Orbánnak igaza volt” – mondta, hozzátéve: "szükségünk van valakire, aki meg tud védeni minket" – utalt saját magára – emelte ki tudósításában a Washington Post.