„Zajlik

Új eljárás Novák Előd szoborbontási ügyében

28/01/2021 15:25

| Szerző: Klubrádió

A Kúria utasítása értelmében új eljárást kell indítania az elsőfokú bíróságnak, Novák Előd 2015 szoborbontása kapcsán. A Kúria értelmezése szerint Novák és társa cselekedete erőszakos magatartásnak számít, így nem védi a véleménynyilvánítás szabadsága.

Új eljárásra utasította a Kúria az elsőfokú bíróságot Novák Előd 2015-ös szoborbontási ügyében – írja a 444

Az akkor még jobbikos, ma már mihazánkos politikus kalapáccsal és vésővel esett neki a Szabadság téri szovjet emlékműnek, hogy eltávolítsa róla a sarlót és a kalapácsot. Rendőrök megakadályozták ebben és elvették tőle a kalapácsot, mire társa másikat adott a kezébe, amivel tovább ütötte a szobrot. Ekkor a rendőrök ismét közbeléptek.

A portál szerint a bíróság 2018 májusában mindkét vádlottat felmentette a rongálás vádja alól, a tulajdon elleni szabálysértést pedig megszüntette ellenük. A fellebbezés alapján eljáró másodfokú bíróság pedig 2019. október 8-án helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Novák állítása szerint célja az elvileg tiltott önkényuralmi jelképek eltávolítása volt. Nem világos tehát, hogy miért a térkőnek esett neki.

Az újabb ügyészségi fellebbezés után a Kúria arra jutott, hogy Novákék cselekedete erőszakos magatartásnak számít, így nem védi a véleménynyilvánítás szabadsága. Ezért hatályon kívül helyezték a korábbi ítéletet.