„Köszönjük
A lényeg

Új jegykiadó automatákat szerez be a BKK

24/10/2024 14:52

| Szerző: Klubrádió

A mostaninál is modernebb jegykiadó automaták kerülnek a főbb budapesti csomópontokra és a többi terminál is megújul. Közbeszerzést ír ki a Budapesti Közlekedési Központ. 

A cél, hogy az üzemben lévő, több mint tízéves géppark a jelenleg hatályos üzemeltetési szerződés lejárta után is megújuljon. Az eljárás lebonyolítása körülbelül 3-5 hónapot vesz igénybe, az új szerződés aláírása 2025 tavaszán várható. Ezt követően legkorábban 2026-ra felújított, illetve új, még modernebb készülékek jelenhetnek meg több forgalmas fővárosi csomópontban.

A BKK 300 jegy- és bérletautomatája közel tíz éve szolgálják a fővárosban közlekedőket. A Budapest csomópontjaiban és megállóiban éjjel-nappal elérhető készülékek évek óta a fővárosiak egyik legfontosabb vásárlási felületeként szolgálnak. Azonban amíg 2021-ben a társaság bevételeinek több mint 60 százalékát a BKK automatahálózatán keresztül vásárolt termékek adták, az elmúlt években egyre inkább felértékelődnek a modernebb technológiai megoldások – ilyen például a BudapestGO applikáció vagy a BP Pay&GO digitális szolgáltatás – is, amelyek részaránya egyre jelentősebb a társaság értékesítésében, idén már 30 százalék feletti. Ennek ellenére a jegy- és bérletvásárlások közel fele még mindig az automatákon keresztül történik, egyes termékeket – ilyen például a márciusban bevezetett Pest vármegye- és az országbérlet – pedig nagy számban értékesít ezen a felületen is a társaság.

Időszerűvé vált a gépek korszerűsítése

Az automaták üzembe helyezése óta a hálózat összesen 146 millió tranzakciót bonyolított le bruttó 378 milliárd forint értékben. A hálózat a 2021 végén történt üzemeltetőváltásnak, illetve szoftvercserének köszönhetően a magas kihasználás ellenére is stabil. Az intenzív mindennapos használat miatt azonban időszerűvé vált a gépek korszerűsítése, ennek a folyamatnak az első lépése a BKK által júliusban elindított előzetes piaci konzultáció, majd a most induló közbeszerzési eljárás.

 A közbeszerzési eljárás leendő nyertesének több feladata lesz: az automaták rendszerének átvétele és teljeskörű üzemeltetése, a hálózat egy részének felújítása, illetve új automaták beszerzése, telepítése és üzemeltetése. Emellett mind a fizikai eszközök, mind a szoftveres háttérendszer biztosítása is a nyertes felelőssége. A jelenlegi szolgáltató szerződése 2025 decemberében jár le. 

Még modernebb automaták jöhetnek a forgalmas csomópontokra

A BKK az eljárás keretében mind a mélyfelújítás, mind az új automaták beszerzésének lehetőségeit megvizsgálta, a folyamat részeként három automatát teljeskörűen felújított, továbbá két új, nagyképernyős készüléket is beszerzett, amelyekkel a Deák Ferenc téri metróállomásnál, valamint az Oktogon metrólejáratnál találkozhatnak az ügyfelek.

A tesztidőszak eredményei pozitívnak bizonyultak, a készülékek megbízhatóan működnek, mind a felújított, mind az új automaták esetében csökkent az egy készülékre eső hibajegyek száma. Ennek következtében a tervek szerint 2026-ra felújított, valamint új, még modernebb készülékek is megjelenhetnek több forgalmas fővárosi csomópontban.