„Zajlik
A lényeg

Új uniós hivatal vizsgálhatja, kik állnak a magántőkealapok mögött

11/03/2024 16:07

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Uniót már nemcsak az adóbevételek kiesése, hanem a biztonsági kockázatok is zavarják, feállítják a pénzmosás elleni hivatalt. Regisztrálni kell majd a 200 ezer eurónál drágább jachtokat és magánrepülőket is.

Az Európai Unióban új jogszabályokon dolgoznak, amelyek segítségével visszaszorítanák a pénzmosást, illetve a vagyonok elrejtésének lehetőségeit. Egységes szabályrendszert dolgoznak ki, így kisebb lesz az esély arra, hogy országok között trükközzenek a szereplők. Feláll egy új hivatal is, az AMLA (Anti-Money Laundering Authority – Pénzmosás Elleni Hivatal) 2025-ben kezdi meg a működését, 400-an dolgoznak majd benne. A hivatal azt is vizsgálhatja majd, kik a magántőkealapok igazi tulajdonosai – számolt be a G7

Az AMLA kötelezheti majd a vállalatokat és magánszemélyeket dokumentumok és egyéb információk átadására, bírósági engedéllyel helyszíni vizsgálatokat végezhet, és jelentős jogsértések esetén akár kétmillió eurós büntetést szabhat ki. A magántőkealapok esetében tíz évre visszamenőleg meg kell mutatni minden, legalább 15 százalékos tulajdonost.

A tényleges tulajdonosi adatbázisok készülnek, amibe bekerülnek majd a 200 eurónál drágább vagyontárgyak – például autók, jachtok, magánrepülők is. Az adatbázisokhoz pedig hozzáférést kapnak majd az újságírók és a témában érintett civil szervezetek is.

A gazdasági portál szerint mindez fájhat majd a NER-nek, hiszen az elmúlt években előszeretettel halmoztak fel vagyonokat – a G7 számításai szerint 2700 milliárd forintot – magántőkealapokban. Miközben itthon előnyös, hogy bizonyos ügyletek végső haszonhúzói rejtve maradnak, külföldön ez egyre inkább hátrány lesz.

Az EU számos országában jelentős üzlet a vagyonkezelés és adóoptimalizálás – ezt vélhetően nem akarják teljesen leépíteni, ugyanakkor a kieső adóbevételek mellett az unióban egyre inkább biztonsági kockázatokat is látnak. Ezért azt már korábban bevezették, hogy nemcsak a cégtulajdonosokat, de a végső haszonhúzókat is regisztrálni kell – ez alól a kötelezettség alól azonban eddig itthoni szabályokkal kibújtatták a magántőkealapokat. Csakhogy így a magyar magántőkalapok, ha akarják se tudják hitelesen bemutatni, hogy kik a tulajdonosaik, nem tudják külföldön bizonyítani, hogy nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot – írja a portál.