„Klubrádió
A lényeg

Újabb 53 milliárd a Budapest-Belgrád szakaszának felújítására

14/01/2022 13:08

| Szerző: Klubrádió

Nemcsak a kínai partnerek, de Mészáros Lőrinc, és testvére is markolhat a több mint 53 milliárd forintos tenderből.

Idén először hirdettek közbeszerzési eredményt a Budapest-Belgrád vasútvonal megaprojekt ügyében – írja a hvg.hu. A portál azt is megjegyezte, hogy a Ferencváros-Soroksár vasúti szakasz felújítói, a kínai partnerek mellett Mészáros Lőrinc az, aki többszörösen is jól jár, de nem marad ki az üzletből az öccse sem.

A tendert a Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. írta ki, amelnek 15 százalékát a MÁV birtokolja, a fennmaradó tulajdonhányadon két kínai vállalat osztozik - a fent említett, 6,9 kilométer hosszú, azaz mintegy 14 vágánykilométeres szakasz fejlesztésére keresett kivitelezőt. A munkákat nyílt eljárásban a Strabag orra elől a V-Híd Építő Zrt. és a China Railway Magyarország Kft. konzorciuma happolta el.

A partnerek feladata közé tartozik a szakaszon minimum 28 darab állomási, vonali kitérő építése és/vagy cseréje, villamosított vonal építése, átépítése, új állomási és vonali biztosítóberendezés létesítése, az ideiglenes megállóhelyi peron utasforgalmi és üzemeltetési célú létesítményeinek kialakítása. A szakasz tervezési és az engedélyezési sebessége is 80 kilométer per óra, a nyíltvonali vágányok száma kettő.

Mindez több mint 173 millió dollárba, azaz mai árfolyamon több mint 53 milliárd forintba kerül.

A V-Híd Építő Mészáros Lőrinc érdekeltsége, a China Railway Magyarország Kft. pedig a tendert kiíró kínai-magyar vegyesvállalat egyik – kínai – tulajdonosának a leánycége.

A nyertes vállalatok alvállalkozókat is bevonnak a projektbe. A magyar fél mindent megold házon belül: a V-Híd saját leányát, a V-Híd Vagyonkezelő Kft.-t és a hozzá tartozó Kontúr Csoport Kft.-t bízza meg részmunkákkal, illetve meghívták a felcsúti mágnás másik nagyvállalata, a Mészáros Építőipari Holding-hoz tartozó R-KORD Kft.-t is. Egyetlen magyar alvállalkozó vesz még részt az üzletben, de az is Mészáros-cég, csak az már nem Lőrincé, hanem a fiatalabb testvér, János tulajdona, a Híd-Tám Kft.