„Ki
A lényeg

Újabb magyar arany: nyert a női kajaknégyes

7/08/2021 06:04

| Szerző: Klubrádió

Az olimpiákon zsinórban harmadszor nyert a magyar női kajaknégyes 500 méteren.

2016-ban Rio de Janeiroban és 2012-ben Londonban a magyar női négyes nyerte 500 méteren a kajakozást, most is esélyesként, első helyen jutottak a döntőbe. A Rióban győztes csapatból Kozák Danuta és Csipes Tamara maradt a négyesben, Bodonyi Dóra és Kárász Anna került be melléjük.

A szakadó esőben megrendezett döntőben a belaruszok kapták el legjobban a rajtot, a táv feléig ők vezettek, de az utolsó kétszázon a magyar egység robbantott, és lehagyták őket, 1:35.463-as idővel értek a célba, több mint fél másodperces előnnyel. Harmadik helyre a lengyelek érkeztek be, ők is egy másodpercen belül voltak a győztes Kozák-Csipes-Bodonyi-Kárász kvartett mögött.

Ezzel a 34 esztendős Kozák Danuta a valaha volt legeredményesebb női olimpikonunk, ugyanis hatszor állt a dobogó legmagasabb fokán. Ilyen teljesítményre csak a vívó Kovács Pál és Kárpáti Rudolf volt csak képes, illetve a hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladár.

Kenuban a Balla Virág - Takács Kincső páros az ötödik helyen végzett 500 méteren a tokiói olimpián. A győriek többszörös világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kettősére nagyon erős mezőny várt a döntőben, és bár a lányok jól lapátoltak, nem tudtak odaérni a dobogóra. A férfi kenu egyes 1000 méteren Adolf Balázs a B döntőben hetedikként célba érve összesítésben a 15. helyen zárta az olimpiát. A férfi kajaknégyesek 500 méteres versenye zárta a kajak-kenu versenyeket Tokióban. A magyar hajó, amely most a Nádas Bence - Béke Kornél - Tótka Sándor - Csizmadia Kolos összeállításban szállt vízre, a hetedik helyen végzett.

Kajak-kenusaink nagyszerű teljesítményt nyújtva három arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel távoznak Tokióból.