„Zajlik
A lényeg

Újabb robbanások voltak Libanonban, ezúttal walkie talkie-k lehettek a célpontok

18/09/2024 21:23

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Feltehetően a Hezbollah által használt walkie talkie-kat célzó robbanások legalább 14 embert megöltek és legalább 450-et megsebesítettek Libanon városaiban, egy nappal azután, hogy egy csipogókészülék-robbantási hullámban tucatnyi ember halt meg és ezrek sebesültek meg – írja a Guardian.

A Hezbollah egyik forrása megerősítette, hogy a támadás célpontjai a csoport által használt adó-vevő készülékek voltak.

Az ottani Nemzeti Hírügynökség szerint Libanon-szerte több napelemes rendszer is felrobbant az emberek otthonában. A dél-libanoni al-Zahrani városban legalább egy lány megsérült – közölték.

Izrael nem vállalta a felelősséget a keddi és szerdai libanoni támadásokért. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán rövid nyilatkozatban fogadkozott, hogy az északi határ menti területekről evakuált lakosok tízezreit visszaviszik otthonaikba.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter a háború „új szakaszának” kezdetét jelentette be, amelynek középpontjában az északi front áll. Gallant szerdán az izraeli katonákhoz szólva nem említette a Libanonban felrobbantott eszközöket, de méltatta az izraeli hadsereg és a biztonsági szervek munkáját, megjegyezve, hogy az „eredmények nagyon lenyűgözőek”.

A szerdai robbanások egy nappal azután történtek, hogy több mint 2800-an megsérültek és 12-en meghaltak felrobbanó személyhívók miatt, köztük egy 10 éves kislány. A Hezbollah és a libanoni kormány Izraelt tette felelőssé a keddi támadásért. A Hezbollah kedden „igazságos büntetést” ígért a robbanásért. A libanoni Hezbollah vezetője, Szajjed Hasszán Naszrallah várhatóan csütörtökön mond beszédet. Egyes jelentések szerint Izraelnek sikerült robbanóanyagot elhelyeznie a Hezbollah által vásárolt több ezer személyhívó készülékben.

António Guterres ENSZ-főtitkár „mélységesen aggasztónak” tartja azokat a jelentéseket, amelyek szerint kedden és szerdán nagyszámú kommunikációs eszköz robbant fel Libanonban és Szíriában. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken ül össze, hogy megvitassa a Libanon-szerte történt eszközrobbantási hullámot, amelynek célpontja a Hezbollah volt. Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a robbantások felelőseit felelősségre kell vonni.

Az EU vezető diplomatája, Josep Borrell „rendkívül aggasztónak” nevezte a libanoni csipogórobbantásokat, és azt mondta, hogy azok „súlyos, válogatás nélküli járulékos sérüléseket okoztak a civilek körében”.