„Klubrádió
A lényeg

Ukrajna akadályozná a magyar-orosz gázszerződést

28/09/2021 09:22

| Szerző: Klubrádió

Ukrajna és Magyarország egymásra mutogat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar szuverenitás megsértésének tartja, hogy Ukrajna az Európai Bizottsághoz fordul az országot elkerülő útvonalú magyar-orosz gázszállítási szerződés miatt. Ezért Szijjártó bekérette az ukrán nagykövetet.

Tizenöt évre szóló, hosszú távú gázvásárlási szerződést írt alá a magyar MVM Zrt. az orosz Gazprommal, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten – írta a Telex hétfőn. A portál akkor azt is megjegyezte, hogy az ukrán külügyminisztérium hétfőn közleményben csalódottságát fejezete ki.

Az ukrán külügyi tárca „meglepődött és csalódott” amiatt, hogy Budapesten Ukrajnát elkerülő útvonalon történő gázszállítási szerződést kötöttek az orosz Gazprommal, és az ügyben az Európai Bizottsághoz fordul.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi Facebook-posztjában azt írta: „Szuverenitásunk megsértésének tartjuk, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni Magyarország biztonságos gázellátását, ezt kikérjük magunknak és az ukrán nagykövetet keddre bekérettük a Külgazdasági és Külügyminisztériumba”.

Ugyancsak a Telex szedte pontokba a külügyminiszter kifogásait:

  • „Az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel miről állapodunk meg.
  • Szuverenitásunk és nemzetbiztonsági érdekeink súlyos megsértésének tartjuk, hogy meg akarják akadályozni hazánk biztonságos gázellátását, a magyar emberek otthonainak fűtését és az ipar működtetését.
  • Barátságtalan ez a lépés azon sok támogatás (lélegeztető gépek, egészségügyi felszerelések, katonák ápolása, gyerekek üdültetése, beruházások finanszírozása) után, amit Ukrajna eddig tőlünk kapott.”