„Köszönjük,
A lényeg

Ursula von der Leyen nem jön júliusban Budapestre, Orbánt Viktort pedig nem fogadja az EP

27/06/2024 16:54

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Időpont-egyeztetési nehézségek miatt marad el júliusban az uniós biztosi testület tagjainak budapesti látogatása – értesült a Szabad Európa. Az információt később megerősítették a hvg.hu-nak is.

Amíg Ursula von der Leyen és csapatának tagjai számára a július 4–5-i időpont lett volna elfogadható, addig a magyar kormány egy héttel később, július 11-én szerette volna megtartani az elnökség eleji egyeztetést a biztosok és a magyar kormánytagok között a következő fél évről.

Arról, hogy a magyar kormánynak miért az egy héttel későbbi időpont felelt volna meg, a lapnak nincs konkrét információja. Egyes források szerint az utóbbi hetekben komoly egyeztetések folytak a megfelelő időpont megtalálásáról. Végül abban maradtak, hogy szeptemberre halasztják a megbeszélést.

Emellett úgy tűnik az aktuális, de még nem végleges helyzet alapján, hogy az Európai Parlament sem tudja fogadni Orbán Viktort a képviselő-testület július 16-án kezdődő alakuló ülésszakára. Orbán fellépését várhatóan szintén szeptemberre halasztják, de alternatívaként az is elképzelhető, hogy a magyar elnökség végére.

 
Ursula von der Leyen és Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs / MTI