„Zajlik
A lényeg

Varga Judit az EBESZ-nek: Magyarország továbbra is egy demokratikusan működő jogállam

11/03/2022 16:54

| Szerző: Klubrádió

Hivatalában fogadta Varga Judit az EBESZ választási megfigyelő misszió tagjait, akik szerdán pedig Polt Péter legfőbb ügyésszel találkoztak. A megbeszélésen a legfőbb ügyész tájékoztatást adott a legutóbbi két országgyűlési választásokon észlelt bűncselekményekről és a büntetőeljárások eredményeiről.

"Tájékoztattam őket, hogy Magyarország továbbra is egy demokratikusan működő jogállam és mint az elmúlt években, most is az európai standardoknak és a magyar jogszabályoknak megfelelően zajlanak majd le a választások" – írta a találkozóról szóló poszthoz az igazságügyi miniszter.

A misszió vezetője, Jillian Stirk azt mondta, hogy a megfigyelők szorosan figyelemmel kísérik a választások és a népszavazás minden aspektusát, így a választások előtti és utáni fejleményeket is. Figyelik majd többek között a kampánytevékenységet, a kampányfinanszírozást, a választási adminisztrációt, a választási viták rendezésére és a médiamegjelenésekre összpontosítanak írja a Telex.

"A misszió munkájának szerves részét képezik a találkozók az állami hatóságok, a politikai pártok és jelöltek, a civil társadalom, a média és a nemzetközi közösség képviselőivel” – fogalmazott Jillian Stirk.

Teljes körű megfigyelésre az uniós államok közül eddig egyedül Bulgáriában volt példa, bár Varga Judit korábban  úgy fogalmazott, hogy ez bevett szokás, rutin, és "Egy dolog biztos: egy szabad, tiszta és demokratikus választásnak lehetnek majd szemtanúi az EBESZ munkatársai, viszont ez csak akkor valósulhat meg teljes mértékben, ha missziójuk során nem próbálnak beavatkozni a magyar választásokba”.