„Zajlik
A lényeg

Varga Mihály megerősítette az IPA-átalakítást

9/10/2024 13:07

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A pénzügyminiszter éves beszámolót tartott. Arra felvetésre, hogy az iparűzésiadó rendszerének átalakítása azt jelenti, hogy az önkormányzatok helyett a fideszes többségű megyei közgyűlésekhez kerülhet a pénz, Varga azt mondta a választási eredményekért "ne engem hibáztasson" – számolt be a 444.hu.

Varga Mihály pénzügyminisztert szerdán, éves meghallgatásán a parlament költségvetési bizottsága kérdezte.

A miniszter képviselői kérdésre elmondta, bár alacsony az 1,5 százalékos gazdasági növekedés, elégedett azzal, hiszen tavaly még zsugorodott a gazdaság – számolt be a 444.hu.

Az idei költségvetésről elmondta, ha nem történik "valami váratlan", akkor tartani fogják a hiánycélt. Varga azt elismerte, hogy a költségvetés egyensúlyának megőrzésére "év közben intézkedésekre" volt szükség – tudjuk, számos területről vont el forrásokat a kormány, illetve projekteket, beruházásokat állított le vagy halasztott el.

A jövő évi költségvetésről  is kérdezték Vargát, de mivel a költségvetési törvényjavaslatot a szokásoktól eltérően csak november 15-én terjeszti be a parlamentnek, a pénzügyminiszter a legtöbbször azt mondta, még nem tud válaszolni.

A miniszter megerősítette, valóban szó van az iparűzésiadó rendszerének átalakításról, a cél, hogy járási szintű fejlesztésekre kerüljenek a pénzek. Jelenleg a jövő évi költségvetési törvény előkészítése, illetve az azt megalapozó jogszabályok előkészítése zajlik – ezekből derülnek majd ki a részletek. Varga elmondta, a kormány várakozásai szerint a jövő évi gazdasági növekedésnek köszönhetően 115-120 milliárd forinttal nőhet a települések iparűzésiadó-bevétele. Arra felvetésre, hogy az átalakítás azt jelenti, hogy az önkormányzatok helyett a fideszes többségű megyei közgyűlésekhez kerülhet a pénz, Varga azt mondta a választási eredményekért „ne engem hibáztasson”.

Az államadósság a második negyedévben GDP-arányosan 76,1 százalék. A pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban elismerte, hogy komoly kamatterhek nehezednek a költségvetésre.

Az egymilliárd eurós kínai hitelről újra elmondta, ha a kínaiak hozzájárulnak, a magyar állam nyilvánosságra hozza a szerződések kondícióit. A 444.hu tudósítása szerint Varga a "részletek ismerete nélkül" annyit mondott róla, hogy kedvezőbbek a feltételei, mint amilyenekkel most piaci alapon juthatnánk forráshoz.