„Zajlik
A lényeg

Végeláthatatlan várólisták: akár évekig is várhatunk egy műtétre

20/07/2021 08:00

| Szerző: Klubrádió

Jelentősen megnőtt a várakozási idő a műtéteknél. A járvány idején leálltak az ütemezett műtétekkel és rehabilitációval, de május 13. óta ismét elvégezhetők a beavatkozások. A Pénzcentrum összeállítása szerint viszont a járvány miatt felhalmozódott esetek miatt "most, a koronavírus-járvány harmadik hulláma után látszik csak igazán, hogy mekkora torlódás alakult ki a várólistákon" - írja a 24.hu.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján egy térdprotézis műtétre 568 napot kell várni (januárban 471 nap volt a várakozási idő, egy éve pedig 389 nap). A rekorder a szürkehályog műtét, amire több mint két év a tervezett várakozási idő, mivel 12 ezren várnak rá.

Csípőprotézisre 475 napot kell várni (egy éve 324 nap volt a várakozás). A laparoszkópiás epekő műtétnél háromszorosára nőtt a várakozási idő egy év alatt: 127 napról 351 napra emelkedett. Sérvműtétre fél évet kell várni, a varix és pajzsmirigy műtéteknél több mint 100 nappal nőtt a várakozási idő.

Laparoszkópiás urológiai műtétek a Jahn Ferenc Dél-pesti K
 
Műtét
 
Budapest, 2020. február 28. Veseműtétet végeznek laparoszkópiás eljárással a "Minimál invazív eljárások az urológiában XI." címmel a 11. alkalommal megrendezett nemzetközi szakmai kurzus keretében a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban 2020. február 28-án. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

Ezeknek a beavatkozásoknak a halogatása jelentősen rontja az életminőséget, hiszen például egy csípő- vagy térdprotézisre váró beteg állapota a várakozási idő alatt sokat romolhat. A görcsös fájdalmakkal járó epekő esetében ráadásul fertőzésveszély is fenn áll.

Vannak olyan beavatkozások is, ahol csökkent a várakozási idő fél év alatt: szaruhártya műtétre, urológiai kisműtétekre, kézsebészeti, alagút szindrómák műtétjeire, emlőműtétekre, artroszkópos műtétekre, nőgyógyászati plasztikákra, és mandula, orrmandula műtétre is kevesebb a várakozási idő.