„Zajlik
A lényeg

Döbbenetes, ahogy Vidnyánszky Horváth Lajos Ottóról beszél

9/07/2024 10:58

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

Molnár Áron színész-aktivista az Instagram felületén reagált Vidnyánszky Attila legutóbbi ATV-s interjújára. Molnár Áron szerint döbbenetes, ahogy a két sérült színész közül Horváth Lajos Ottóról beszél az igazgató. Molnár Áron úgy látja, hogy semmi felelősségvállalás nincs a Nemzeti Színház főigazgatójában annak ellenére, hogy a színészek többször jelezték, hogy veszélyes a díszlet.

"Hogyhogy nem áll fel a Nemzeti Színház társulata és kérik Vidnyánszky lemondását? - kérdi Molnár Áron. - Van itt minden a Nemzeti Színház igazgatója részéről: áldozathibáztatás, összeesküvés elméletek, felelősséghárítás." 

Vidnyásznyky Attila az ATV hétfői Egyenes Beszéd című műsorában hosszasan fejtette ki az elmúlt napok ellentmondásos nyilatkozataira reagálva, hogy szerinte folyamatosan fogást keresnek rajtuk. Mint ismert, Vidnyánszky nemrégiben azt állította, hogy a balesetben érintett két színész, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó, akik novemberben több métert zuhantak a Rómeó és Júlia előadása közben, fejenként már 5-5 millió forintot kaptak az eset óta. Szombaton a színésznő tételesen bemutatta a Facebook-oldalán, hogy a hozzá beérkező pénzösszeg nem ötmillió, hanem a feléhez közelít. Vidnyánszky szerint a színészek nem reagálták le azt a 2,4 milliós összeget, amit a biztosító ajánlott, helyette inkább megfogalmaztak „egy nagyon jelentős, fejenként 7,6 millió kártérítési összeget”. "Ha havi lebontásban nézzük - mondta Vidnyánszky, - nagyon tisztességesen kapnak. Nem nélkülöznek. Ahol tudtunk, segítettünk, már amennyire engedték”. Szász Júlia, akit ekhós adózással alkalmaztak, emiatt havi 190 ezres táppénzt kap csak.

Vidnyánszky elmondása szerint a két színész esete között az a lényegi különbség, hogy Horváthnál felmerül a színész felelősségének kérdése is, viszont Szász Júliánál ilyenről nincs szó: „Juli ilyen értelemben tiszta, így ha lenne normális kommunikáció, nagyon hamar túllendülnénk és tudnánk fizetni.” A 60 éves Horváth Lajos Ottónál a felelősség elismerésében van vitájuk. 

Vidnyánszky: Horváth Lajos Ottóval van egy vitánk.
ATV-s műsorvezető: A kárban való vétkesség, felelősség tekintetében.
Vidnyánszky: Igen.
ATV: Mert hogy ő tartotta a kezében Szász Júliát, amikor leesett.
Vidnyánszky: És nem oda ment, ahova 33-szor illetve ugyanennyi próbaszor ment, meg kollegái közül 20-an cikázgatnak le-föl, hanem másik irányba indult el, és leesett.


Miből gondolja a társulat bármely tagja, hogy velük nem pont ugyanez történne meg? - írja Molnár Áron. - Miből gondolják, hogy őket nem szúrná hátba, nem árulná el abban a pillanatban Vidnyánszky, amint veszélyeztetve érezné a pozícióját? "Döbbenetes, ahogy Horváth Lajos Ottóról beszél, ahogy egy szemernyi felelősségvállalás nincs benne úgy, hogy a színészek többször jelezték, hogy veszélyes a díszlet."

Az igazgató a beszélgetés során azt is elmondta, hogy a baleset másik érintettje, Szász Júlia amiatt nem akar megállapodni, mert „valakik” befolyásolják őt: „Ugyanazok az erők, akik 1965-ben felrobbantották a Nemzeti Színházat”, akik most el akarják söpörni a jelenlegi Nemzetit is – vélekedett.

"A “mi” és “ők” narratívát már oly sokszor hallottuk, visszatér a “gyilkos erők” kifejezés, az “erő” ami azon munkálkodik, hogy “elpusztítsa” a Nemzeti Színházat - írta Molnár Áron. - Nem Attila, senki nem akarja elpusztítani a Nemzeti Színházat, pont, hogy meg kell menteni. Tőled. Ahogy a társulatot is és az egész magyar kulturális közösséget."

"2021-ben a Vígszínházban már felmondott 14 színész, köztük én is, állt ki azért nyilvánosan, hogy Eszenyi Enikő ne folytassa abuzív, félelemkeltő és kártékony ámokfutását. Majd 63-ra nőtt a számunk és végül több, mint 100 társulati tag és vígszínházi dolgozó követelte a vizsgálatot és Eszenyi lemondását. Sikerrel jártunk" – folytatta Molnár. 

Molnár úgy érvelt: ezt a munkát nem végezheti el más a Nemzeti Színház dolgozói és társulati tagjai helyett. Most az ő kezükben van a változás lehetősége. Viszont, ha nem történik ilyen, akkor az azt jelenti, hogy "legitim a hazugságra, csöndre és vakhűségre épülő rendszere Attilának".