„Klubrádió
A lényeg

Visszaadtak 10 milliárd rubelt Prigozsinnak

4/07/2023 20:20

| Szerző: Klubrádió

Nem sokkal azután, hogy június 24-én Jevgenyij Prigozsin zsoldoshadseregével megindult Moszkva felé, a hatóságok fegyveres felkelés szervezésének gyanújával eljárást indítottak ellene. Ennek részeként több hozzá köthető helyszínen is házkutatást tartottak.

Egy szálloda udvarán találtak egy régi kisbuszt, ahonnan több tucatnyi dobozt foglaltak le – ezekben körülbelül 4 milliárd rubel készpénz volt –, majd nem sokkal később egy másik szálloda mélygarázsából újabb 80 dobozt vittek el a hatóságok, 6 milliárd rubel készpénzzel. Prigozsin a lefoglalások után azt mondta, az összegből a Wagner zsoldosainak fizetését és az elhunytak rokonainak szánt juttatásokat fedezték volna.

A szentpétervári Fontanka szerint július 2-án, vasárnap este Jevgenyij Prigozsin visszakapta a teljes lefoglalt összeget és különböző értéktárgyakat, azonban ezeket nem ő vette át, hanem a sofőrje.

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy megszüntették-e az eljárást a lázadást szító zsoldosvezér ellen. A Kommerszant orosz napilap értesülései szerint az FSZB nyomozói folytatják az ügyet, viszont Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint lezárták.

(via 444.hu)